chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові хочуть видати твори Григорія Тютюнника та спогади про нього

29 серпня 2011 о 17:45

29 серпня минає 50 років з дня смерті Григорія Тютюнника – українського письменника, поета, лауреата Шевченківської премії імені Тараса Шевченка за 1963 рік за роман «Вир».

Похований Григорій Тютюнник у Львові, на Личаківському кладовищі. Його могила – неподалік могили Ірини Вільде.

Як розповів директор видавництва «Каменяр» Дмитро Сапіга, видавництво планує видати твори цього талановитого письменника у серії «Спадщина». Також «Каменяр» хоче зібрати спогади про Григорія Тютюнника, який велику частину свого життя провів на Львівщині.

Григорій Тютюнник народився у 1920 року в селі Шилівка Зіньківського району на Полтавщині. Після війни (в 1946 році) Тютюнник закінчує Харківський університет і їде до Львова викладачем української літератури до культосвітнього технікуму. 1947-го поселився у Кам’янці-Бузькій і протягом 10 років учителював у середній школі. Він був великим працелюбом, і пошуки увінчались успіхом. 1960 року з’являється перша частина роману «Вир», який приніс йому славу.

Друга частина вийшла посмертно – в 1962 році. Наступного року «Вир» було удостоєно Шевченківської премії.

Тютюнника поховано у Львові на Личаківському кладовищі. На могилі – погруддя письменника... Посмертно вийшли: збірка поезій «Журавлині ключі» (1963), повість «Буг шумить» (1965), «Твори у двох томах» (1970). Він мав «...талант людяності. І вроджений, і вистражданий», – писав про нього молодший брат Григір.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути