chrome firefox opera safari iexplorer

У Пересопниці відкрили меморіальний комплекс

30 серпня 2011 о 10:24

Пересопницькому Євангелію — 450 років. Урочистості з цієї нагоди відбулися у селі Пересопниця, на Рівненщині.

Пам’ятний камінь встановлено тут на честь Першокниги 20 років тому. А меморіальний комплекс збудовано вже в цьому році. Об‘єкт зводили під контролем Президента.

“Нині цей скарб ще не набув значення політичного символу української нації так, як нам хотілося б, але вже ви його підняли на цю висоту”, — запевнив Президент України Віктор Янукович.

Пересопницьке Євангеліє створювалося в непрості для України часи. Організатори сьогоднішнього дійства спробували їх відтворити. У таких будиночках, споруджених, до слова, без жодного цвяха, жили тодішні мешканці краю. Ця місцина, за свідченням істориків, щедро скраплена людською кров‘ю. Відтворити в динаміці події тих часів до Пересопниці прибули історики-реконструктори зі столиці.

“Ми дуже полюбляємо історію Київської Русі, займаємося реконструкцією боярської дружини з Києва та околиць кінця XII-початку XIII століття. Тут нас запросили на відкриття музею. Нас це зацікавило — приїхали“, — розповідає член клубу історичної реконструкції Володимир.

Організатори музею в Пересопниці переконані, фонди поповнюватимуться не лише за рахунок знайдених історичних експонатів, але й за рахунок сучасних. І допоможуть цьому самі краяни. Любов Ярмолюк за освітою — лікар. У вільний час вишиває картини. Сьогодні свій доробок показала першим відвідувачам Пересопницького комплексу.

“Я пишаюся тим, що своїм доробком можу долучитися до митців Рівненщини“, — розповідає вишивальниця-любителька Любов Ярмолюк.

На думку авторів ідеї створення музейного комплексу, він вигідно прикрасить туристичну мапу Рівненщини, сприятиме розвиткові інфраструктури колись неперспективного села.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути