chrome firefox opera safari iexplorer

У США вперше відсвяткували День української вишиванки

24 серпня 2011 о 15:20

Учора, 23 серпня, вперше у Сполучених Штатах Америки відбулася акція під назвою «День української вишиванки», під час якої мешканці Нью-Йорка та Нью-Джерсі мали змогу отримати послуги від фінансової установи, весь персонал якої вдягнувся в український традиційний одяг. Про це повідомляє прес-служба Української національної ФКС.

Акцію організовано Українською національною федеральною кредитною спілкою, що вже понад 45 років обслуговує фінансові інтереси діаспори в Нью-Йорку та прилеглих штатах.

«Ініційована нами акція – це, по-перше, можливість зібрати небайдужих місцевих українців напередодні 20-літнього ювілею Незалежності України. По-друге, це свого роду демонстрація українського традиційного стилю для Нью-Йорка. Нарешті, це спроба показати, що і в фінансовому світі завжди знайдеться місце для творчих та культурних подій», – сказав голова дирекції Української Національної ФКС Володимир Дробенко.

Протягом дня усі, хто завітав до кредитної спілки у вишитій сорочці, мали винагороду: клієнтам дарували подарунки, бажаючі ж стати клієнтами отримували безкоштовний 50-доларовий депозит на нові рахунки.

Акція викликала жвавий інтерес не лише в українській діаспорі, але й з боку інших мешканців мегаполісу, як через неординарність народного одягу, так і через масове зібрання українців.

Зацікавлені нью-йоркці заходили до кредитівки, аби розглянути вишитий одяг на працівниках та клієнтах Української Національної ФКС, а також детальніше ознайомитися з історією вишиванки, яка містилася в розкладених тут численних брошурах.

За словами Головної управительки Української Національної ФКС Христини Балко, шанування традицій та спадщини є важливими для збереження національної ідентичності українців за кордоном. «Водночас, окремі традиційні атрибути сьогодні набувають нового значення. Сьогодні ми побачили, з якою готовністю громада відгукнулася на нашу акцію. Були навіть такі, що приходили до нас у вишиванках виключно для того, аби показати свою солідарність або навіть просто похвалитися своїм дрес-кодом. Мусимо визнати, наш захід мав несподівано вражаючий ефект», – додала Христина Балко.

Як очікується, акція «День української вишиванки» в Українській національній федеральній кредитній спілці відтепер проводитиметься щороку.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути