chrome firefox opera safari iexplorer

В ніч на суботу на Землю проллється найяскравіший «зоряний дощ»

10 серпня 2011 о 16:13

Цього року яскравий метеорний потік Персеїди мешканці Землі зможуть спостерігати до 24 серпня, а його пік припаде на ніч з 12 на 13 серпня. Очікується, що під час «зоряного дощу» падатиме приблизно 100 метеорів на годину.

Однак астрономи попередили, що, на жаль, у всій красі метеорний потік в цьому році не вдасться побачити через повний Місяць.

«На жаль, більшу частину цих метеорів не буде видно через яскраве світло Місяця, яка увійде в фазу повного Місяця 13 серпня», — йдеться в прогнозі Міжнародної метеорної організації.

Як і більшість метеорних дощів, Персеїди утворюються залишками кометного шлейфу або «хвоста». Найдрібніші частинки, розміром не більше піщинки, згорають в земній атмосфері. При цьому і утворюється зорепад надзвичайної краси. Спочатку його сила максимальна, потім він поступово слабшає.

«Відповідальна» за потік комета Свіфта-Туттля (109P/Swift-Tuttle) — відкрита у 1862 році — наближається до Землі лише раз на 135 років, але через її хвіст наша планета проходить щорічно.

Ця комета породжує метеори, які з точки зору земного спостерігача летять з точки (радіанта) в сузір'ї Персея, через що зорепад і отримав свою назву. Це один з найбільш потужних потоків, який в 1990-і роки породжував справжні «зоряні зливи», коли за годину можна було нарахувати більше 400 метеорів.

В останні роки інтенсивність Персеїд дещо знизилася, проте потік залишається одним з лідерів за «потужністю».

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути