chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вдвічі поменшало прихильників незалежності?

04 серпня 2011 о 12:31

За 20 років в українців значно змінилося ставлення до незалежності. Якби референдум про незалежність України проводився цього року, суверенітет підтримали б удвічі менше людей, ніж у 1991 році.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Інститутом соціології Національної академії наук і фондом «Демократичні ініціативи».

З 1992 року соціологи щорічно опитували 1800 громадян України старше 18 років. Як розповіла директор фонду Ірина Бекешкіна, за 20 років у наших співвітчизників помінялося ставлення до незалежності. «Якби референдум про незалежність України проводився цього року, її підтримали б 47% українців проти 91% в 1991 році», — цитує Бекешкіну видання «Коммерсант-Украина».

За даними опитування, в 2011 році про розпад СРСР жалкують 47,4% українців, а в 1994 році число тих, хто бажав повернутися до Радянського Союзу, складало усього 17%.

Соціологи також зазначили, що до 2011 року українці стали більше терплячими. Якщо в 1998 році 60% опитаних заявили, що «терпіти скрутне становище неможливо», то в 2011 році 53% респондентів вважають, що становище важке, але терпиме.

«Ми відчували себе нещасними за будь-якої влади, про що говорять характеристики, які не міняються за роки незалежності: 47% вважають, що ми живемо в суспільстві шахраїв, 44% — в суспільстві політиканів, 36% — авантюристів», — розповіла Бекешкіна.

На думку опитаних, важливу роль в українському суспільстві відіграють мафія і кримінальний світ (39%), підприємці і бізнесмени (37%), лідери політичних партій (31%). При цьому роль робітників та інтелігенції, на їх думку, в житті суспільства порівняно з 1994 роком знизилася майже в два рази — з 16 до 9%.

Заступник директора Інституту соціології НАН Євген Головаха вважає, що в українському суспільстві присутня «двоїстість». «Населення прагне до європейської демократії, розуміє і цінує свої права. При цьому в країні домінує тіньовий сектор економіки, соціально-культурна сфера фінансується за залишковим принципом, а представники влади мають безмежні привілеї», — відзначив Головаха.

Політолог Андрій Окара вважає, що зміни споживчих настроїв українців — це світовий тренд, а ностальгія за Радянським союзом свідчить про невдоволення суспільством. «Це не прагнення назад у СРСР. Зрозуміло, що назад дороги немає. Це прагнення українців жити в ідеологічно побудованому і соціально захищеному суспільстві, а не в такому несправедливому, як зараз», — пояснив Окара.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути