chrome firefox opera safari iexplorer

Відкриваємо українські чудеса — замки, палаци, фортеці

23 серпня 2011 о 00:22

22 серпня розпочався завершальний етап акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» — відкрито Інтернет-голосування за сімку переможців. В рамках оголошення рішення Оргкомітету відбулося також урочисте представлення та відзначення 21-го фіналіста цієї акції.

Майже всі учасники фінального етапу конкурсу прибули до столиці з різних куточків України. Таке різноманіття гостей вкотре підтвердило: Україні є що презентувати як для своїх співвітчизників, так і на світовий загал.

Урочисто відкрив он-лайн голосування ініціатор та голова Оргкомітету акції Микола Томенко. Саме завдяки його ідеї сьогодні з’явилася унікальна можливість популяризувати історичні, природні та туристичні принади нашої держави. За його словами, на рівні експертів у цьому році було застосовано трохи інший підхід до відбору фіналістів.

Перелік із 21 фіналіста – це не просто перелік об’єктів, які боротимуться за перемогу. Це 7 найкращих замків, 7 найкращих фортець та 7 найкращих палаців. На думку Миколи Володимировича, під ознаками «найкращих» розуміється саме історична значимість, їхня архітектурну привабливість, культурна традиція та спроможність сьогодні приймати туристів.

За умовами конкурсу, до 1 грудня відбудеться не лише голосування, а й триватиме презентація цих об’єктів. Інформаційні спонсори акції будуть робити теле- і радіопрограми, сюжети новин, матеріали для газет та журналів, Інтернет-публікації тощо.

«За згодою Оргкомітету вирішили, що було б справедливо і правильно напередодні 20-річчя незалежності проголосити і розпочати період презентацій, голосування та промоції цих об’єктів, а завершити цю акцію 1 грудня, оголосивши 7 переможців у той день, коли святкуватимуть 20 років від дня референдуму про державний суверенітет і незалежність України», — зазначив Микола Томенко.

Ініціатор акції, голова Оргкомітету Микола Томенко

За його словами, головна проблема цих об’єктів – це ставлення до них держави. Вже за назвами можна помітити, що усі ці замки, палаци та фортеці мають різну систему управління: одні перебувають під віданням міністерства, другі – іншого відомства, хтось на місцевому ріні, а хтось взагалі незрозуміло в якому статусі.

За словами Миколи Томенка, одне із завдань акції – це запропонувати державі єдині стандарти політики у даній галузі. Адже у вітчизняних ВНЗ не готують ані реставраторів, ані інших спеціалістів, які би могли працювати на достатньо кваліфікованому рівні в системі відродження палаців, замків, фортець.

Фактично, на сьогодні абсолютна більшість цих об’єктів функціонують завдяки «голому ентузіазму» їхніх керівників, меценатів чи представників місцевого самоврядування.

Інша проблема, яку організатори акції планують вирішити – це відсутність достатньої інформації про ці об’єкти. «Є унікальні пам’ятки, до яких несправедливо мало приїздить людей. З одного боку – про них недостатньо інформації, з іншого – немає відповідної інфраструктури. Та робота, яку виконують працівники цих об’єктів, не заслуговує на таку низьку відвідуваність», — говорить Микола Томенко.

Він прогнозує, що завдяки проведенню акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци» відвідуваність цих об’єктів зросте на 20-30%.

Також, завдяки цьому конкурсу, організатори планують вийти на певні чіткі пропозиції, пов’язані з розбудовою туристичної інфраструктури. «Вдала державна політика та хороший піар можуть перетворити ці об’єкти у візитну картку України, адже тут переплелося багато історій: української, турецької, російської, єврейської й інших. Тому потенціал відвідування туристами є максимально великий», — вважає ініціатор акції.

Окрім того, на його думку, потрібно звернути увагу на виділення коштів для цих об’єктів, адже державою фінансується лише заробітна плата працівників музеїв та охорона, а реставрація — майже ні. Відтак, ця акція може показати чиновникам, що в Україні можна прокласти туристичні маршрути не під гіпотетичні об’єкти, а під вже діючі, які вже готові. Це — реальна підказка для туристичних маршрутів до Євро-2012.

«Можна компенсувати нашу непросту економічну та політичну ситуацію цією «чудесною» складовою, тому що Україна — це країна див в хорошому розумінні. Просто так сталося, що нам десь далі треба проїхати від Києва, десь більше пил протерти, десь більше розповісти — і побачити ці дива. Тому я радий, що ми разом з вами відкриваємо українські чудеса», — резюмував голова оргкомітету акції Микола Томенко.

Оргкомітет акції та директори 21 об’єкта-фіналіста акції

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути