chrome firefox opera safari iexplorer

За відмову передати даїшникові права можна «сісти» на 15 діб

16 серпня 2011 о 09:03

Після набуття чинності закону про відміну техогляду, у даїшників і водіїв виникла дилема з трактуванням тієї частини документу, у якій йдеться про перд'явлення на вимогу інспектора ДАІ посвідчення водія.

Так, у законі є формулювання, що водій повинен водійське посвідчення «пред'явити для перевірки» на вимогу інспектора ДАІ. Тобто не передати, як це було раніше, а саме пред'явити, тобто, показати у своїх руках, пише Сегодня.

У ДАІ однозначно не можуть сказати, як тепер слід поступати водіям. "Колізія однозначно є, і ми тепер намагаємося усунути її, змінивши текст на «передати для перевірки», — розповів начальник відділу нормативно-правового забезпечення УДАІ Василь Брянцев.

Проте якщо співробітник ДАІ вимагає передати документи (наприклад, підозрює підробку), то потрібно виконати його вимоги. Інакше інспектор має право доправити вас в найближчий райвідділ міліції. А там можуть дати до 15 діб арешту за непокору, запевняють в ДАІ.

Юристи зі свого боку вважають, що водій у будь-якому випадку має право посилатися на новий закон і не передавати документи даішникові.

Нагадаємо, закон, що передбачає скасування обов'язкового техогляду для приватних легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів, набув чинності 13 серпня. Ініціатором скасування техоглядубув президент Віктор Янукович.