chrome firefox opera safari iexplorer

11 оповідань про футбол писали за гонорар і на згадку про «Динамо»

04 вересня 2011 о 12:56

В харківському видавництві «Клуб сімейного дозвілля» вийшла антологія «Письменники про футбол».

«Зараз вираз „в рамках Євро-2012“ став крилатим», — розповів упорядник антології письменник Сергій Жадан.

До книжки увійшли 11 оповідань від «Літературної збірної України»: Юрія Андруховича, Андрія Бондара, Юрія Винничука, Сергія Жадана, Макса Кідрука, Андрія Кокотюхи, Олега Коцарева, Володимира Сергієнка, Сашка Ушкалова, Олександра «Фоззі» Сидоренка, Артема Чеха.

«Я до 1999-го року був скаженим фанатом, жодного матчу не пропускав. Коли у півфіналі Ліги Чемпіонів „Динамо“ рвало „Баварію“ на шматки, а потім так по-тупому звело матч до нічиєї, після того років п'ять не дивився футбол. Оповідання „Трансфер“ своє присвятив тому матчу. Тільки замість „Динамо“ в мене „Торпедо“. Кажуть, динамівські ветерани так називали свою команду, коли вони бездарно програвала», — зізнався один із учасників антології письменник Максим Кідрук...

16 вересня під час презентації книги на Форумі видавців у Львові футбольна збірна українських письменників проведе матч зі збірною Львова.

«12 років тому у Харкові, щось подібне до такого матчу вже відбувалося, — пригадав Андрій Кокотюха. — Я чесно зізнався, що не люблю футбол, але мене все ж поставили на ворота. Але вони були не великі, я навіть щось відбив там. Й оповідання про футбол не хотів писати, але погодився, бо ж гонорар обіцяли».

В антології «Письменники про футбол» лише одне оповідання «Пістон» написане російською. Його написав вокаліст хіп-хоп гурту «ТНМК» Олександр «Фоззі» Сидоренко.

"Якщо всі ми писали про сприйняття футболу зовні, то Саша написав про гру зсередини, — пояснив Жадан. — Він описав хлопця, з яким займався у футбольній секції в юності. Мова його оповідання не зовсім російська, це харківська. Там були такі колоритні діалоги, які просто втратили б при перекладі. Дуже цікаво було читати про Харків середини 1980-х. Не знав, що на стадіоні «Металліст» табло розробили на заводі Малишева — там, де танки роблять. Там в середині сиділо двоє людей, які мали крутити педалі аби міняти літери й цифри. Це рабське табло існувало, поки для стадіону не замовили нове електронне в Угорщині.

Наклад антології «Письменники про футбол» 10 тис. примірників. В книгарнях книга коштує 32 грн.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути