chrome firefox opera safari iexplorer

Більша половина українців вдома розмовляє державною мовою

07 вересня 2011 о 10:25

Практично для половини (47%) жителів України, основною мовою спілкування у сім'ї/вдома є українська мова. Російською мовою в сім'ї/ вдома спілкуються 37% жителів країни. Рівною мірою російською та українською спілкуються (15%) українців.

Такими є результати дослідження громадської думки населення України щодо ставлення українців до мовної ситуації в країні, які провела компанія Research & Branding Group12 — 22 серпня 2011 року,  повідомила ZAXID.NET керівник прес-служби Research & Branding Group Ірина Євтушенко.

У регіональному розрізі в сім'ї / вдома перевагу українській мові віддає більшість жителів Західної України (95%) і дві третини жителів Центральної України (60%). Тоді як російською мовою спілкуватися в сім'ї/вдома воліють більше двох третіх жителів Південного Сходу України (66%).

На роботі/за місцем навчання переважно українською мовою спілкуються 45% жителів країни, російською мовою — 35% українців. Двомовними є (18%) опитаних респондентів.

У регіональному розрізі на роботі / за місцем навчання українською мовою спілкується переважна більшість жителів Західної України (93%) і більше половини жителів Центральної України (54%). Тоді як жителі Південно-Східної Україну на роботі/за місцем навчання частіше спілкуються російською мовою (63%)

Думки українців розділилися практично порівну щодо вибору державної мови: за українську мову як єдину державну на сьогодні виступає 48% українців, а за дві державні мови (українська і російська) — 49% українців.

У регіональному розрізі число прихильників єдиної державної мови (української) переважає на Заході (88%) і в Центрі (65%) країни, а прихильники двомовності представляють переважно Південний Схід України (76%).

Збір інформації для опитування проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України і АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2075 осіб. Очікувана середня помилка вибірки складає + -2,2%. Дані у відсотках

З інформацією про дослідження можна детальніше ознайомитися на сайті Research & Branding Group

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути