chrome firefox opera safari iexplorer

Депутати хочуть приватизувати Почаївську Лавру

07 вересня 2011 о 11:01

Депутат Тернопільської обласної ради Степан Барна ініціює звернення Тернопільської облради до Президента України Віктора Януковича та голови Верховної Ради України Володимира Литвина щодо недопущення приватизації української святині – Почаївської Лаври.

Про це власкору ЗІКу повідомив Степан Барна.

«Над релігійною святинею Тернопільщини нависла загроза стати об’єктом торгу. Народні депутати  Юрій Бут і Дмитро Шенцев подали у Верховну Раду законопроект під номером 9105 «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» (щодо виключення з «Переліку» будівель Почаївської Лаври). Таким чином депутати пропонують дозволити приватизацію будівель монастиря. Поки що на сайті ВР цей законопроект не опубліковано.

Лише об’єднання та спільна боротьба дасть нам сили захистити своє, не допустити продажу Почаївської Лаври», – заявив депутат Тернопільської обласної ради.

15 вересня відбудеться сесія облради, де й буде зареєстровано звернення Степана Барни. Депутат також започатковує загальнообласний, а у перспективі – всеукраїнський рух протидії таким явищам торгівлі та неповаги до святинь «Українські святині – Українському народу!».

Довідка ЗІКу.

Споруди Почаївської Лаври перебувають у безкоштовній оренді на 49 років у монастиря УПЦ МП. Таке рішення було прийнято урядом Віктора Януковича у 2004 році.

У 2009 році Тернопільська облрада створила комісію з вивчення цього питання. Згодом облрада неодноразово зверталася до Кабміну скасувати рішення про передачу храмових споруд УПЦ МП. Однак порозуміння ні в уряді Тимошенко, ні в уряді Азарова тернопільські депутати не отримали.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути