chrome firefox opera safari iexplorer

Десятинну церкву хочуть відбудувати до 2013 року

22 вересня 2011 о 13:36

Народний депутат  Юрій Мірошниченко зареєстрував у парламенті законопроект про відродження Десятинної церкви в Києві зі створенням Національного православного комплексу.

Про це повідомляє офіційний сайт Верховної Ради.

«Завданням законопроекту є встановлення загальних принципів і механізмів для відродження унікального Символу православ'я — церкви Богородиці (Десятинної) зі створенням Національного православного комплексу», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

На думку депутата , церква повинна бути відроджена «на території дитинця Києва з фундаментами Десятинної церкви до святкування в Україні в 2013 році 1025-річчя Хрещення Київської Русі».

При цьому створення Національного православного комплексу має бути завершено до 1000-річчя вшанування успіння святого рівноапостольного князя Володимира в 2015 році, пропонує Мірошниченко.

Нагадаємо, що два тижні тому Верховна Рада відмовилася законодавчо заборонити забудову пам'ятки археології національного значення — фундаментів Десятинної.

Раніше проти забудови залишків Десятинної церкви виступили Спілка археологів України і ЮНЕСКО.

25 травня 2011 року представники УПЦ Московського патріархату привезли на територію археологічних розкопок фундаменту Десятинної церкви (X-XIII сторіччя) будівельні вагончики. Вагончики, як і нещодавно споруджена УПЦ МП капличка, були встановлені біля старовинного фундаменту без жодних дозвільних документів.

Десятинна церква: проекти знищення історичної пам'ятки

17 травня Київська міськдержадміністрація на конкурсі, який закінчився скандалом, так і не змогла вибрати найкращу концепцію реставрації Десятинної церкви — нібито через те, що лічильна комісія не згодилася з рішенням більшості членів журі, які проголосували за проект, котрий не передбачав спорудження храму.

Як пояснила член журі архітектор Лариса Скорик, двоє з трьох членів лічильної комісії відмовились підписувати протокол з результатами голосування. За даними ІП, одним із них був голова Державної служби з питань культурної спадщини Андрій Вінграновський.

Десятинна церква (церква Пресвятої Богородиці) — перша кам'яна церква Київської Русі. Споруджена давньоруськими і візантійськими майстрами в 989 роках у період князя Володимира Великого Святославовича, на її спорудження та утримання виділялася десята частина княжих доходів — десятина, звідси і назва храму.

Під час штурму Києва золотоординським військом у грудні 1240 році Десятинна стала останнім прихистком для киян, які не були воїнами. У церкву набилося стільки наляканих людей, що під тиском тіл вона впала.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути