chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи вимагають заборонити джипінг у заповідниках

14 вересня 2011 о 15:19

Екологічна громадськість звернулася до керівництва обласних державних адміністрацій з проханням заборонити проведення джипінгу в об’єктах природно-заповідного фонду.

Зокрема, громадські організації пропонують наслідувати приклад Івано-Франківщини, яка вже видала розпорядження про заборону джипінгу, та всім ОДА видати власні розпорядження, якими заборонити проведення транспортних перегонів і масових заходів на заповідних територіях.

«За останні роки джипінг як розважальний захід отримав статус «популярного виду спорту» серед заможних українців. Зазвичай учасники змагань і організатори не усвідомлюють шкоди, яку приносять такі заходи об’єктам природно-заповідного фонду. Нерідко організатори проводять змагання, не отримуючи дозволів, або погоджують їх з лісгоспами та обласними адміністраціями, однак це не звільняє від порушень законодавства. Такі погодження є фактично абсурдними, тому що вони не підкріплені законодавчими актами та розпорядженнями, на яких мають базуватися», — зазначив заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

Екологи нагадують, що проведення транспортних перегонів на заповідних територіях є порушенням чинного українського законодавства, зокрема, статей 16-17 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», статті 252 Кримінального кодексу України, Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища України», «Про Червону книгу України» та статті 6 Міжнародної конвенції про дикі види флори та фауни і середовище існування у Європі (Бернська конвенція).

До речі, саме Бернська конвенція забороняє порушення спокою диких видів у сезон розмноження.

Нагадаємо, на початку липня 2011 року відбувся джипінг-рейд «Ukraine-Trophy2011», організатори якого хвалилися тим, що маршрут проходитиме по територіям Поліського та Рівненського заповідників. Однак під тиском громадськості організатори були змушені змінити маршрут в обхід заповідників та узгодити документи з відповідними державними органами.

Після цієї екологічної акції боротьба екологів з джипінгом на заповідних територіях розгорнулася і в інших областях України.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути