chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи виступили проти екскурсій до Чорнобиля (доповнено)

16 вересня 2011 о 14:04

Екологічні організації проти використання Чорнобильської зони відчуження як території для проведення екскурсій. Про це під час прес-конференції в медіа-холі УНН заявила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

«Позиція громадських екологічних організацій не в повній мірі співпадає з позицією державних органів щодо використання цієї території. Наприклад, Міністерство з надзвичайних ситуації мало не влаштовує екскурсії до Зони відчуження. Я можу сказати, що наша організація категорично виступає проти такого використання цієї території», — зауважила Т.Тимочко.

Вона нагадала, що 25 років, що минули з дня аварії на Чорнобильській АЄС, не є часом, достатнім для напіврозпаду радіоактивних елементів якими забруднено територію довкола станції. Але за словами Т.Тимочко, до зони, можливо, було включено і незабруднені території, крім того на цих землях відновилася ті види флори і фауни, що практично знищені за їх межами.

Тому екологи наголошують на необхідності аудиту та паспортизації земельних ділянок, що включені до складу зони. Тільки після цього, на думку Т.Тимочко, можна приймати рішення про використання території.

За словами еколога, вони не зустріли підтримки в цьому питанні з боку МНС, але є розуміння в Міністерстві екології та природних ресурсів. Але, Т.Тимочко підкреслила, якщо на території Зони відчуження буде зведено централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива – землі буде втрачено на завжди.

Нагадаємо, ще 2009 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект про прийняття за основу проекту Закону України “Про розміщення, проектування та будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій”. Він передбачає спорудження Централізованого сховища відпрацьовано ядерного палива (ЦСВЯП) на території Чорнобильської зони відчуження.

Водночас, відповідно до екологічних програм Міністерства екології та природних ресурсів планується поступове відновлення інфраструктури в зоні відчуження ЧАЕС.

Про це сьогодні, 16 вересня, заявив на прес-конференції в Києві начальник департаменту державної екологічної політики і міжнародної діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України Володимир Білоконь, повідомляє «Багнет».

«Стратегія до 2020 року чітко визначає курс трансформації більш-менш поміркованих і очищених територій зони відчуження ЧАЕС в нормальну економічну і соціальну зону», – зазначив чиновник.

За його словами, уряд, нарешті, прийняв постанову про стратегію національний екологічної політики до 2020 року.

Нагадаємо, Україна отримала 740 млн євро на новий саркофаг для ЧАЕС.

Джерело: УНН
Розділи: Довкілля Здорова

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути