chrome firefox opera safari iexplorer

Мешканці Дніпропетровщини звели Пам'ятний хрест на честь запорізьких козаків

20 вересня 2011 о 10:58

Пам'ятний хрест на честь славетних пращурів звели мешканці Токівського на Дніпропетровщині. Люди кажуть — пишаються тим, що живуть в місцині, де три століття тому зимували запорізькі козаки. Про це свідчать козацькі артефакти, які знайшли на території села. Проте, скаржаться селяни, поки що їхніми знахідками цікавляться не науковці, а чорні архиологи.

У Токівському — свято. Відкривають пам’ятний хрест. Гроші на нього — збирали всім миром. Місцеві мешканці кажуть — на території їхнього села у Водяній балці у 18-ому столітті був зимівник запорізьких козаків. Про це свідчать знахідки, які кілька місяців тому виявили на території села.

Юрій Сергійчук мешканець Токівського: "Монети, хрестики, ножі, стріли, стріла – ось ця називалася бронебійна, вона пробивала кольчуги, спеціально викована, ключі від люльки – все це предмети побуту козаків".

Селяни скаржаться — колекція могла бути більшою, якби не чорні археологи, які нещодавно вели розкопки у балці.

Юрій Сергійчук, мешканець Токівського: "Ось на цьому місці знаходиться яма – приклад роботи чорних археологів, одна, дальше є друга, третя, є свіжі ями, ось невеличкі ямки, які свідчать про те, що тут до цих пір ведуться розкопки".

Мародерів прогнали місцеві жителі. І щоби захистити колишню козацьку територію - розпочали кампанію за те, щоб це місце офіційно визнали історичним.

Віктор Мартян, сільський голова Токівського: "Треба робити це терміново, щоб воно було під охороною держави, тому що …знахідки, будуть копати, це не годиться".

Історики, яким місцеві передали знахідки на експертизу, підтвердили їхнє козацьке походження. І припускають, саме на тих землях свого часу був зимовий табір козаків.

Олександр Кашнерук, директор Нікопольського краєзнавчого музею: "Це надзвичайно гарну справу мають жителі цього району, бо вони гордяться своїм минулим, і, мабуть, хочуть побачити якісь більш конкретніші речі, проте хлопці, які там знайшли свої речі, вони не заховали їх, а показали публічно, і це наштовхнуло їх на те, що саме там був зимівник, але це не науковий висновок…Засвідчити цей факт можуть спеціалісти краєзнавчого музею".

Щоби почати розкопки - науковці мають отримати чимало дозволів. Кажуть, бюрократична тяганина може тривати півроку, а то й більше. Селянам радять просто чекати. Адже, якщо почнуть копати землю самостійно - то самі стануть чорними археологами.