chrome firefox opera safari iexplorer

На Донеччині виявили дивне озеро

22 вересня 2011 о 09:46

Група дайверів, досліджуючи солоні озера біля міста Соледар на Донеччині, натрапила на незвичайне явище.

Так, одне з озер здивувало дайверів не тільки своєю гіперсолоністю, як у Мертвому морі, але і температурою — чим глибше вони занурювалися, тим гарячішою ставала вода у ньому, пише Сегодня.

Крім того, нижній шар води виявився настільки щільним, що дайвери на нього просто лягли. Це було схоже на рідке скло.

За словами настоятеля дніпропетровського храму Ікони Божої Матері «Іверська» Миколи Несправи, який брав участь в експедиції, недалеко від міста Соледар раніше працювала соляна шахта.

Місцеві мешканці розповідають, що в період Великої вітчизняної війни німці зберігали там щось настільки важливе, що при відступі підірвали цю шахту. А людей, які знали про вантаж, розстріляли, не жаліючи навіть німецьких солдатів. Наразі вона повністю затоплена.

Утім, це не єдина загадка озера. У другій його половині, розділеного косою, вода всупереч всім очікуванням виявилася дуже холодною. Тут зафіксували лише 10 градусів.

«Як таке може бути в одній водної чаші — не розумію! Крім того, в цій частині озера плавали рибки, а в тій — ні», — дивується керівник клубу підготовки підводного плавання Dir-Diving Андрій Воробйов.

Далі дайвери вирішили не спускатися. Вони чекатимуть, поки аномальне озеро не дослідять вчені, які зможуть пояснити, з чим пов'язаний цей природний парадокс.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути