chrome firefox opera safari iexplorer

На Вінниччині пройшов 5-й фестиваль борщу

23 вересня 2011 о 10:32

Фестиваль борщу вп'яте влаштували на Вінниччині. Цьогоріч у вмінні готувати цю страву змагалися господині з трьох областей України. Вони презентували понад 50 різновидів українського борщу.

Ганна Літвин на свою велику родину — борщ варить щодня. Каже, готує цю страву у 8-літровому казані і тільки на плиті. Інгридієнти вкидає — строго по порядку. А щоби борщ вийшов смачний - перед початком куховарства завжди молиться.

Ганна Літвин, учасниця фестивалю: "Варю та й переживаю, та й кажу: «Божичку допоможи, Мати Божа допоможи, щоб був самий лучший».

Варитимуть борщі на фестивалі більше двохсот господинь. Обов'язковою умовою було скласти про страву пісню.

З квасолею та бобами, з грибами та квашеним буряком, пісні та з м'ясом. Усі борщі могли скуштувати й оцінити гості фестивалю. А тим часом господині діляться секретами приготування.

Оксана Літинська, учасниця фестивалю: "Наш борщ особливий, він приготовлений з любов'ю, і він головне, що без ГМО. В наш борщ входять всі натуральні компоненти. Це такі, як, ось бачите, м'ясо качки, нашої домашньої, і подивіться, яка велика, гарна квасоля, яка росте на нашому городі, і які гарні буряки квашені тут..."

Народознавці кажуть — українському борщу вже понад 1000 років. Ще наші далекі пращури готували кілька видів цієї страви. Був борщ зимовий, був на спеку. Вчені-етнографи стверджують — ще ті, давні борщі налічували не менш, як 20 інгредієнтів, тому й вважалися не лише поживними, а й цілющими.

30 березня

Інші дати
Народився Микола Барабашов
(1894, м. Харків – 1971) - український астроном, дослідник Місяця і планет Сонячної Системи. Іменем М.Барабашова названо малу планету та кратер на Марсі.
Розгорнути
1922 року у Києві створений театр-студія «Березіль»
(нині - Харківський державний академічний драматичний театр ім. Т.Шевченка)
Розгорнути

Майбутні події Дивитися всі