chrome firefox opera safari iexplorer

На Запоріжжі знайшли унікальний могильник скіфських часів

25 вересня 2011 о 08:37

На Запоріжжі розкопали унікальний могильник, де нашарувалися одразу три епохи – праслов'янська, давньої бронзи та середньовіччя.

На курган натрапили тут випадково. Досі цю місцевість постійно засівали пшеницею. Тепер тут триватимуть розкопки.

За словами науковців, історичні знахідки можуть докорінно змінити уявлення про південь України. Тепер його не можна назвати «Диким полем».

Археологи працюють тут уже третій тиждень. Кажуть, навіть не уявляли, що могильник буде таким багатим на знахідки. Перше поховання тут датоване ще 20-м сторіччям до нашої ери. Але виявилось, що цей курган був святим для десятків поколінь слов'ян та їхніх пращурів.

За словами науковців, у цій місцевості бзліч давніх поховань. Напередодні тут знайшли сліди скіфів. Вже за 10 метрів предмети епохи бронзи, а скільки поховань було тут загалом, не може сказати ніхто.

Було також знайдено бронзові ґудзики, жіночі прикраси і рештки жінки, яка, за словами археологів була із знатного роду.

Підвіски, які знайшли археологи немає у жодному музеї світу, впевнені експерти.

Крім прикрас, у могильнику знайшли багато ще праслов'янського посуду. У цьому місці нашарувались поховання одразу трьох різних епох. Археологи стверджують, нинішні знахідки повністю перекреслюють теорію «Дикого поля», згідно з якою, до 14 століття у Приазов'ї не було жодного поселення.