chrome firefox opera safari iexplorer

НБУ випустив півкілограмову монету на честь 1000-ліття Софії Київської. Фото

13 вересня 2011 о 15:29

Національний банк України з 16 вересня вводить в обіг півкілограмову срібну монету на честь тисячоліття Софії Київської.

За повідомленням сайту НБУ, таких монет номіналом у 50 гривень буде випущено до 1000 екземплярів.

«Присвячена заснованому в ХІ сторіччі Софійському собору, який відіграв вагому роль у розвитку й становленні міста Києва як духовного, культурного і політичного центру, Софія Київська в усі часи захоплювала своєю величчю і досі справляє надзвичайне враження як видатний витвір архітектури і монументального живопису», — йдеться у повідомленні.

Ця монета продовжує серію «Духовні скарби України» і містить локальну позолоту як елемент оздоблення.

Фото НБУ

На аверсі монети вгорі розміщено: малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, на дзеркальному тлі бань Софійського собору зображено макет його реконструкції в ХІ ст., на фоні орнаменту, який використано в розписах собору, номінал монети – 50/ ГРИВЕНЬ (угорі), рік карбування монети – 2011 (унизу).

Фото НБУ

На реверсі монети розміщено стилізовану композицію, яка відтворює фрагмент розписів головного вівтаря – мозаїки ХІ ст. “Оранта“ та “Євхаристія”, угорі стилізований напис – ТИСЯЧОЛІТТЯ СОФІЇ КИЇВСЬКОЇ. Верхній одяг Оранти – мафорій – позолочений.

«Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути