chrome firefox opera safari iexplorer

Пішов із життя Герой України Михайло Сікорський

27 вересня 2011 о 15:35

27 вересня на 88 році життя помер генеральний директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Михайло Сікорський. У четвер його поховають у Переяславі на центральному кладовищі.

«До Переяслава Михайло Іванович переїхав 1951 року. Створювати етнографічний заповідник „Переяслав“ він почав з 2 кімнат, які залишились від історичного музею. 17 років прожив в одній з них, бо не мав квартири. Раненько вставав, прибирав постіль і починав працювати. Створювати музей було важко. Та задля цього він ішов на все: конфліктував, співпрацював. За 56 років він створив у місті 24 музеї», — розповіла кореспонденту Gazeta.ua вчений секретар заповідника «Переяслав» Інна Більченко.

«Михайло Іванович завжди приходив на роботу найпершим і йшов останнім. Через постійну зайнятість у нього не було часу на створення сім'ї. Він ніколи не був одруженим, не мав дітей», — додала вона.

Востаннє Михайло Сікорський з'являвся на людях 24 вересня. Тоді в заповіднику «Переяслав» відбулося Свято майстрів.

«Він дивився концерт, спілкувався з гостями. А потім спитав: „А чого це тут ростуть дерева?“. Хоч сам наказав їх там посадити. Виглядав енергійним і сповненим сил. На здоров'я не скаржився».

Сікорський народився 13 жовтня 1923 року в місті Чигирин Черкаської обл. Закінчив історичний факультет Київського університету ім Шевченка. Написав близько 120 книг та наукових праць. 2005 року тодішній президент Віктор Ющенко нагородив його зіркою Героя України.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути