chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську представили найкращі колекції провідних музеїв України

17 вересня 2011 о 11:15

З 16 по 19 вересня у Дніпропетровському національному історичному музеї імені Дмитра Яворницького проходить ІІІ Всеукраїнський музейний фестиваль «Музеї України у всесвітньому культурному просторі».

Це — найбільш представницький та єдиний загальнодержавний музейний захід, участь у якому беруть понад 100 музеїв, заповідників, громадських об’єднань, виставочних фірм зі всієї України. Також фестиваль відвідають близько 300 провідних істориків, археологів, музейних працівників України.

Протягом чотирьох днів (16,17,18,19 вересня) дніпропетровці та гості фестивалю, купивши квиток до музею, зможуть оглянути понад 50 конкурсних виставок. На цих виставках представлені раритетні, знакові для кожного регіону нашої країни експонати: від загадкових археологічних артефактів до сучасних високотехнологічних об’єктів.

Крім того, на відвідувачів чекає різноманіття музейних видань: каталоги, презентаційні альбоми, альманахи, науково-популярні книжки з 80 музеїв України.

У рамках фестивалю також відбудеться фольклорне свято, конкурс музейних видань та міні-експозицій.

Протягом кількох днів прискіпливе журі у складі провідних музеєзнавців, культурологів, фахівців у галузі дизайну, видавництва, реклами тощо оцінюватиме 50 виставкових міні-експозицій. Це — і класичні інсталяції, і віртуальні. Деякі розмістилися на одному метрі, іншим не вистачило і двадцяти метрів виставкової площі.

Найбільше відвідувачів вразила експозиція Львівського історичного музею. Її перлина – зоряний годинник XVI століття, він не тільки показує час, а ще й відображає астрономічні події. Таких у Європі лише кілька.

Мирослав Обережний, співробітник Львівського історичного музею: «Тут є величезна кількість шкал, які допомагали і годину визначили, і день року за календарем і з точки зору астрології. Наприклад, можна дізнатися щасливі та нещасливі дні місяця тощо».

У рамках фестивалю відбудеться презентація нової експозиційної зали Дніпропетровського історичного музею, що розповідає про життя Катеринослава та регіону на початку ХХ століття. У новій експозиції можна буде побачити портрети видатних діячів Дніпропетровщини, предмети розкоші та знаряддя праці, одяг і побутові речі. У залі розмістяться близько тисячі предметів з фондів музею, частина з яких буде презентована вперше.

Програма фестивалю передбачає проведення круглих столів з питань визначення перспектив розвитку музейної галузі та впровадження європейського менеджменту в діяльність музеїв України. У підсумку сумісної роботи провідних фахівців музейної справи планується створення сучасної моделі музею – музею третього тисячоліття.

За матеріалами Урядового кур’єру та Нового каналу

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути