chrome firefox opera safari iexplorer

У Донецькому оперному театрі поставлять балет про ФК «Шахтар»

08 вересня 2011 о 12:30

«У січні ми почнемо репетиції балету, щоб презентувати його до початку Євро–2012», — каже Вадим Писарєв, уславлений художній керівник Донецького театру опери та балету ім.С олов’яненка. Він же є й режисером цього незвичного проекту — балету про футбольний клуб. «Такий проект справді унікальний, ним можна пишатися! Сьогодні ні в «Барселони», ні в «Манчестер Юнайтед» такого немає», — цитує керівника Донецької опери офіційний сайт ФК «Шахтар».

Про власне ідею такої неординарної постановки і про те, що робоча назва балету — «Історія однієї біографії» (а саме — життєпису найлегендарнішого гравця донецького «Шахтаря» Віталія Старухіна (помер у 2000 р.)), Вадим Писарєв говорив ще минулої осені. На сьогодні «худрук» має більше новин.

Уже написано музику (композитор — випускниця Київської національної музичної академії ім. Чайковського Анастасія Комлікова) та лібрето (автор — батько композиторки Віктор Комліков).

Вирішено також, що балет складатиметься з двох відділень, кожне по 45 хвилин — як тайми футбольного матчу; усі ролі віддано тільки чоловікам і тільки донеччанам.

«Звісно, вся боротьба зображена класичними рухами, а не футбольними, по сцені з м’ячем ніхто ганяти не буде... У постановці вгадуватимуться прототипи відомих осіб — тих людей, які досягли з «Шахтарем» найбільших успіхів, зробили свій внесок до гучних перемог клубу, — цитує Вадима Писарєва сайт донецького клубу. — Воля до перемоги, прагнення, командний дух, муки після поразок, сучасний стрибок «Шахтаря» вгору — ось про що буде наш балет!»

А хто поклав гроші під цю арт–ініціативу, хто, так би мовити, платить і замовляє музику? Резонно, що погляди звернуто на донецький суперклуб. «Ні, це не ми», — відхрещуються у ФК «Шахтар». «Це несподівана акція, і вона стосується нас, тому наш сайт про неї пише, але ми не маємо ніякого відношення до цього, не фінансуємо, — стверджує в розмові з «УМ» прес–аташе ФК «Шахтар» Руслан Мармазов. — Створення такого балету — не наше замовлення, це ідея Вадима Писарєва. Ми тільки з задоволенням підемо на прем’єру».

Утім, «Шахтар» надав, так би мовити, технічну підтримку творцям балету: Анастасія Комлікова виїздила на базу футбольного клубу, стежила за тренуваннями команди, приходила на «Донбас–Арену». Було записано шум на трибунах та голоси гравців «Шахтаря», які йтимуть далеким фоном. «У музичному супроводі використовуватиметься не тільки оркестр, а й сучасне електронне звучання, що допоможе краще передати емоції трибун», — каже Комлікова. Для неї, невідомої молодої композиторки, участь у проекті славетного Писарєва, та ще у такому, — щасливий квиток. Чи лотерейний? Досі Анастасія писала музику до експериментальних опер на сцені Оперної студії рідної музичної академії.

Коментар

У іншому футбольному клубі — київському «Динамо» — про ідею «балету про футбол» почули від «УМ». «Будь–якому кроку для популяризації свого клубу — в такий оригінальний спосіб чи будь–який інший — можна тільки аплодувати. «Шахтар» пішов незвичним шляхом для залучення вболівальників. Можливо, поціновувачі балету відтак стануть ходити і на футбольні матчі», — розмірковує Олексій Семененко, прес–аташе ФК «Динамо».

А на запитання, чи не планує ще не так давно легендарний клуб уславити себе через мистецтво, в «пісні і танці», пан Семененко відповідає, мовляв, нам треба щось виграти, стати хоч чемпіоном країни, щоб претенедувати на увагу муз.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути