chrome firefox opera safari iexplorer

У жовтні відзначать 975-річчя Спаського собору у Чернігові

19 вересня 2011 о 10:20

У Чернігові у жовтні пройдуть урочистості з нагоди 975-річчя Спасо-Преображенського собору. Про це повідомили УНІАН в Управлінні у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації.

Як підкреслив під час засідання оргкомітету заступник голови ОДА Віктор Тканко, Спаський собор у Чернігові є перлиною давньоруської архітектури, унікальною архітектурною пам’яткою.

«Протягом дев’яти століть він був головним осередком богослужіння, духовності, суспільного, художньо-історичного і інтелектуального життя міста Чернігова», — додав він.

Директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Курданов поінформував про заходи, які відбуватимуться з цієї нагоди на початку жовтня.

Так, у рамках святкування передбачається відкриття книжкової та фото виставок, виставки архівних документів про Спаський собор; проведення молебнів, організація Міжнародної наукової конференції, урочистого зібрання; презентація наукового видання «Спас Чернігівський» та спецпогашення блоку ювілейних марок. Крім того, заплановано проведення «круглих столів», лекцій, уроків у закладах освіти з нагоди 975-річчя Спаського собору.

Довідка

Спасо-Преображенський собор у Чернігові було засновано за князювання Мстислава Володимировича – першого літописного чернігівського князя.

Припускається, що закладка собору відбулася в 1033—1034 роках. Архітектурний образ споруди собору втілює ідею сили і величі Чернігівського князівства.

Функції його у давнину не обмежувалися лише культовими. Тривалий час він був головною суспільно-політичною спорудою міста, князівства та губернії. Тут проходили святкові церемонії, укладалися договори, зберігалися відзнаки військової слави.

У 1927 році, згідно з постановою РНК УРСР, Спасо-Преображенський собор оголошено історико-архітектурною пам’яткою всеукраїнського значення. Нині собор є пам’яткою національного значення та діючим храмом Української православної церкви.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути