chrome firefox opera safari iexplorer

Україна б'є рекорди із зовнішніх боргів

22 вересня 2011 о 09:25

Україна, за даними Національного банку, повинна виплатити нерезидентам за короткостроковими та довгостроковими кредитами 53,5 мільярда доларів до 1 липня 2012 року.

Зазначена сума — новий національний рекорд, попередній був встановлений в кінці 2008 року. Тоді Україні слід було погасити з 1 жовтня 2008-го по 1 листопада 2009 року 52,2 мільярда доларів.

В той час ситуація на вітчизняному валютному ринку була вкрай тривожною, і якби не допомога МВФ, то не відомо, чим би все закінчилося.

Наразі перед урядом і бізнесом знову стоїть завдання, як і де взяти гроші, щоб розрахуватися.

Протягом найближчих десяти місяців уряд повинен повернути нерезидентам в цілому невелику суму — 6,2 мільярда доларів.

З них 2 мільярди доларів — кредит російського «ВТБ», який потрібно було погасити ще в минулому році.

2,3 мільярда доларів припадають на держоблігації зовнішньої позики. Решта суми — кредити різних держструктур.

Ідеальний варіант виходу з боргової ситуації — відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, за рахунок траншів можна погасити всі борги Кабміну, причому без інших зовнішніх запозичень.

А ситуація на світовому ринку вкрай складна у зв'язку з проблемами в єврозоні та уповільненням розвитку економіки США.

На поточний момент кредитно-дефолтні свопи з українських єврооблігацій зросли до 680 пунктів (ризик дефолту — 37%), а це означає, що нові кредити для нас будуть тільки дорожчати. Між тим, позики МВФ найдешевші у світі.

Українські банки повинні погасити до 1 липня 2012 року перед нерезидентами 13,4 мільярда доларів боргу. Дана сума на 10 мільярдів менше, ніж у 2008 році.

Це пов'язано з тим, що останнім часом фінустанови не дуже охоче кредитують. Крім того, стабільний курс долара не дає розігратися валютним спекулянтам.

Якщо на початку кризи відтік валюти з банківського сектора носив панічний характер, то тепер ситуація дещо інша — повільно, але впевнено зростає сума валютних депозитів.

До серпня 2010 року вона становила 250 мільйонів доларів, а загальна сума всіх валютних вкладів — більше 18 мільярдів доларів.

Частину своїх боргів перед нерезидентами банки зможуть переоформити, тому що це, перш за все, кредити «материнських» структур, але решту доведеться погашати.

У цьому зв'язку дуже актуальні валютні депозити населення, так як інші джерела залучення валютних коштів для вітчизняних фінустанов зараз малодоступні, знов-таки внаслідок «стриманості» МВФ. Як результат — можна очікувати підвищення ставки по валютних вкладах.

Борги юридичних осіб (крім банків) перед нерезидентами, які потрібно погасити протягом найближчих 10 місяців, становлять близько 31,8 мільярда доларів. Раніше українські компанії не мали таких великих зобов'язань.

Обнадіює те, що з цієї суми 15,5 мільярда доларів є товарними кредитами, які або пролонгують, або переоформлять.

Ще близько 9 мільярдів доларів — кредити зарубіжних власників наших компаній.

Зараз практика подібного інвестування дуже поширена. За допомогою такого кредитування дуже легко репатріювати дохід від інвестицій в Україну.

Залишається ще близько 5 мільярдів доларів, які доведеться погашати, що дійсно може створити тиск на вітчизняний валютний ринок.

Тому останні дії НБУ і спрямовані на обмеження обмінних операцій на валютному ринку, щоб вистачило коштів для розрахунків з нерезидентами.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути