chrome firefox opera safari iexplorer

Українські виші знову поза рейтингом кращих

06 вересня 2011 о 09:20

Жоден з українських вузів не потрапив до ретингу 300 найкращих вищих навчальних закоадів світу.

Про це свідчать дані щорічного рейтингу вищих навчальних закладів, який складається компанією QS.

Кембриджський університет другий рік поспіль очолив міжнародний рейтинг вищих навчальних закладів світу.

На другому місці розмістився американський Гарвард, який до 2010 року лідирував шість років поспіль. На третьому - Массачусетський технологічний інститут.

Не менш знаменитий британський Оксфорд піднявся на одну позицію в порівнянні з минулим роком і тепер займає п'яте місце.

Двадцятку найкращих світових вузів в переважній більшості складають американські та британські навчальні заклади — 13 та 5 відповідно.

17-а сходинка дісталася канадському McGill University, а 18-а — Федеральному технологічному інституту Швейцарії в Цюріху.

Високу оцінку отримали також азіатські вузи: Університет Гонконгу — на 22-му місці, Університет Японії — на 25-м, Національний університет Сінгапуру — на 28-му.

Вперше місце в числі перших 200 віддано арабському вузу — Королівському університету Саудівської Аравії.

З російських навчальних закладів у рейтинг потрапили МДУ (112 місце) та Університет Санкт-Петербурга (251-е місце).

Всього список складається з 300 вищих навчальних закладів світу.

Вузи оцінюються за кількома критеріями: популярність навчального закладу серед академічної спільноти; частота згадувань у пресі й цитованість; популярність серед потенційних роботодавців; відсоток і терміни працевлаштування випускників; відсоток іноземних студентів від загальної кількості слухачів; відсоток іноземних співробітників від загального числа персоналу; співвідношення числа студентів та викладацького складу.

Саме останній показник схилив чашу терезів на користь Кембриджа в боротьбі за лідерство.

«Кембридж і Гарвард йшли з мінімальним відривом, але співвідношення студенти/викладачі дозволило британському вузу перемогти. Індивідуальний підхід і максимальна увага до кожного студента — один з ключових чинників при оцінці освітньої системи», — сказав глава департаменту досліджень компанії QS Бен Соутер.

Вартість навчання у рейтингових вузах

Вперше була оприлюднена вартість навчання в усіх вузах, що потрапили в рейтинг.

На підставі цифр укладачі списку роблять висновок, що навчання у Великобританії в цілому як і раніше дешевше, ніж в США, але вузи деяких інших країн пропонують краще співвідношення ціни і якості, ніж Великобританія.

Так, наприклад, ступінь бакалавра в Кембриджському університеті коштує 4-6 тис. доларів, а ступінь магістра — 14-16 тис. доларів. У Гарвардському університеті за ступінь бакалавра студент заплатить 36-38 тис. доларів, а за ступінь магістра — 38-40 тисяч. Причому це розцінки для корінних жителів країни, іноземці платять дорожче.

Водночас увійшли до першої сотні університети Нідерландів — в Амстердамі (63 місце), в Уїрехте (80 місце) і в Лейдені (88 місце) — пропонують іноземним студентам ряд курсів англійською мовою менш ніж за 2 тис. фунтів стерлінгів на рік.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини освіти Освічена

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути