chrome firefox opera safari iexplorer

В рамках акції “Вірші в метро” пройде міжнародний слем-турнір

30 вересня 2011 о 12:05

8 жовтня пройде відкритий міжнародний слем-турнір в рамках кампанії “Вірші в метро” та Spoke'n'Word on Tour у Києві, повідомили УНН в прес-службі організаторів.

Міжнародний слем-турнір пройде за участі українських поетів Андрія Любки, Ірини Шувалової, Павла Коробчука та польських поетів-перформерів Вероніки Левандовської, Войцєха Ціхоня, Ґжеґожа Брушевського, Богдана Пясецького. Модератор – Андрій Бондар.

До участі запрошуються всі охочі. Разом з “Віршами в метро” столицями світу мандрує фестиваль Spoke'n'Word on Tour: в Києві в рамках фестивалю відбувається майстер-клас із поетичного слему та слем-турнір.

В рамках проекту усі симпатики поезії в Україні можуть взяти участь в конкурсі Хайку. Вистачить написати короткий вірш у формі 5-7-5 складів на вільну тему, який буде асоціюватися з Польщею чи Варшавою.

Нагадаємо, головною метою кампанії “Вірші у Метро” є популяризація сучасної поезії шляхом її презентації в метро і міському просторі. Ядром цього проекту є експозиції віршів у столичному метрополітені - 30 віршів 30 сучасних польських поетів – від класиків: Чеслав Мілош, Віслава Шимборська, Тадеуш Ружевич, Збіґнєв Герберт — до талановитої молоді: Яцек Денель, Кшиштоф Сівчик та інших. Одночасно з простором метро, вірші з’явилися і на вулицях Києва: поезії Чеслава Мілоша прикрасили одну з алей Маріїнського парку, а поезії інших польських авторів – алею між Червоним корпусом Університету та Ботанічним садом. Під час трьох перших едицій проекту у Варшаві в 2008—2010 була презентована сучасна європейська поезія. В 2011 році у зв’язку з головуванням Польщі у Раді Європейського Союзу польські поети і їхні вірші завітають не тільки до Варшави, але і до інших столиць за кордонами Польщі. Опісля Лондона, Парижа та Мадрида “Вірші в Метро” зроблять зупинку у Києві, а далі рушають до Пекіна, Токіо, Брюсселя та Люксембурга.

Як повідомляв УНН26 вересня відбулось відкриття кампанії «Вірші в метро», після чого на вулицях та станція столичного метрополітену з'явиться сучасна поезія. 

Участь у представленні проекту візьмуть польські поети Войцех Бонович, Ришард Криницький та Мажанна Кєляр. З українського боку до представлення “Віршів в Метро” доєднається поет та перекладач Андрій Бондар.

Довідка: кампанія «Вірші в Метро» постала з ініціативи Інституту Книги в Варшаві та Британської Ради. Поштовхом для «Віршів в Метро» були подібні проекти , які відбувалися в Дубліні, Парижі, Нью-Йорку, Барселоні, Стокгольмі, Штутґарді і Москві, а насамперед проект Poems on the Underground (Поезія в Метро), який щорічно проходить у Лондоні, починаючи з 1986 року.

Кампанія відбувається з нагоди Головування Польщі у Раді Європейського Союзу. Проект відбувається під Почесним патронатом Президента Варшави Ганна Ґронкєвич-Вальц і Міністра закордонних справ РП Радослава Сікорського.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути