chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні найбільш корумпованою визнали ДАІ

21 вересня 2011 о 15:50

В Україні стабільно найбільш корумпованими залишаються чотири сфери. Першість тримає Державна автомобільна інспекція, слідом ідуть судова система, медицина та міліція. Незначне, але зменшення рівня корупції спостерігається у вищих навчальних закладах. Таких висновків дійшла Європейська дослідницька асоціація, повідомляє Радіо Свобода.

Європейська дослідницька організація спільно з Київським міжнародним інститутом досліджень в чергове проаналізували стан корупції в Україні. У ньому йдеться про зловживання державним службовим становищем з метою отримання особистої вигоди.

За даними опитування, 80% українців вважають, що рівень корупції в Україні за останні 2 роки не зменшився. Разом з тим, прояви хабарництва спостерігаються дедалі в більшій кількості сфер суспільного життя, кажуть дослідники.

60% опитаних зізналися, що були втягнуті в корупційні стосунки з посадовцями. Добровільно хабарі давали лише 10% із них. Практично, кожен четвертий контакт із чиновником закінчується вимаганням хабара, розповіла Світлана Горна, керівник експертної ради Європейської дослідницької асоціації.

«Це, як завжди, Державна автоінспекція. Нажаль, нічого ми не можемо подіяти з нашою ДАІ. Це отримання різних дозволів в органах влади. Це контакти з міліцією, не включаючи ДАІ. Це контакти з податковими службами. І, нарешті, це реєстрація або приватизація об’єктів нерухомості. Звичайно, така ж ситуація із землею. Тобто всі ті сфери, де громадяни мають з держслужбовцями контакти, що стосується їх власності, їх власних інтересів – там вимагання зросло», – зауважила Світлана Горна.

Третина дорослого населення демонструє готовність відстоювати свої права перед чиновниками, констатує заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Вікторія Захожа. «Частка людей, які не готові виправдовувати корупцію навіть у тих випадках, коли вона їм вигідна зросла з 37% до 41%, в порівнянні з 2009 роком. Тут існує чітка залежність між віком. Чим старша людина, тим менш вона схильна виправдовувати корупцію. Проте навіть серед молоді частка тих, хто не хоче вже приймати корупцію, принаймні декларує це, вона зростає», – зауважила соціолог.

Згідно з результатами досліджень, більшість українців вважають, що відповідальними за боротьбу з корупцією в країні є вищі органи влади. Зокрема, Президент та Верховна рада, повідомила Світлана Горна.

«Дуже цікавим є те, що саме про себе громадяни думають, як про відповідальних теж. Вони поставили себе на 5-ту позицію після міліції, прокуратури, прем’єр-міністра, Верховної ради та Президента, – каже Світлана Горна. – Тобто громадяни вважають, що вони відповідальні за боротьбу з корупцією навіть більше ніж судова система. Це ми зафіксували в 2011 році», – сказала Світлана Горна.

Проте, зауважила фахівець, більшість опитаних переконані, що «влада всіх рівнів має невелике бажання боротися з корупцією».

Нагадаємо, в Україні 1 липня цього року набув чинності закон «Про засади запобігання і протидії корупції». Відповідно до нього відповідальність за корупційні правопорушення нестимуть не лише державні службовці, а й громадяни, які вступатимуть із ними у зв’язки.

Тим часом Україна, за міжнародними рейтингами, входить до півсотні найкорумпованіших країн світу. За даними Transparency International, Україна за індексом сприйняття корупції посідає 134-е місце. Цей показник дорівнює таким країнам, як Зімбабве, Гондурас, Сьєрра-Ліоне, Бангладеш. Із пострадянських країн нижче нас в рейтингу тільки Росія.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути