chrome firefox opera safari iexplorer

Визначено 37 переможців державного кіно-конкурсу

07 вересня 2011 о 09:19

Експертна комісія з питань кінематографії оголосила результати конкурсу: 7 документальних, 14 ігрових, 5 анімаційних та 11 дебютних режисерських робіт отримають фінансову підтримку держави.

Одні — 100%-ву, інші — часткову, за умови залучення іноземних та українських продюсерів.

«Розуміючи те, що Україна — країна європейська — ми максимально наблизили умови проведення українського конкурсу до європейських», — каже голова Державного агентства України з питань кіно Катерина Копилова.

«Українських авторів. Українська проблематика, українська мова — це точно навіть без підрахунку — це мінімум 75%. На 25 процентів залишається копродукція», -запевняє кінорежисер Олег Фіалко.

Серед «обраних» — нові проекти відомих режисерів — Кіри Муратової, Степана Коваля та пропозиції від молодих митців. Режисери зізнаються, формат проведення цьогорічного конкурсу їх приємно здивував.

«Для нашої країни це взагалі якась нереальна ситуація, коли тобі вся інформація на сайті. Ніхто ні від кого не ховається, ти приходиш своїх конкурентів послухати, ніхто перед тобою двері не зачиняє. Давайте зачекаємо, коли почнуть гроші виділяти, коли будуть зніматись проекти, пройдемо один раз до кінця цей шлях і одразу все побачимо. А поки що 100% — дуже круто», — переконує кінорежисер Валентин Васянович.

Проблеми ж можуть таки виникнути. Адже результати конкурсу оголошено запізно, і бодай частково освоїти бюджетні кошти до кінця року буде непросто, — пояснює екс-голова Держкіно.

«Я вчорашній чиновник і я прекрасно розумію, що записане рядком в бюджеті ще не означає виділене. Тим більше, що сьогодні вересень місяць, на сьогоднішній день ще не розпочато процес фінансування, а це означає, що прийдеться в шаленому темпі разом зі знімальними групами проходити тендерні процедури, укладати угоди з тим, щоб все-таки ці, ну принаймні частину цих коштів освоїти, отримати і розпочати кіновиробництво», — каже голова державної служби Кінематографії (2006—2010 рр) Ганна Чміль

Чи стане державний конкурс революційним кроком з відродження кіно, чи залишиться лише гарною резолюцією на папері — покаже час. Результатів чекають вже за рік. А за два — у кіногалузь обіцяють вкласти 150 мільйонів гривень.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути