chrome firefox opera safari iexplorer

Журналісти всього світу відзначають день солідарності

08 вересня 2011 о 09:23

Історія відзначення цього дня є не найприємнішою: 8 вересня 1943 у Німеччині був страчений чехословацький журналіст, письменник-антифашист Юліус Фучик. У 1921-му році він став одним з основоположників Комуністичної партії Чехословаччини. 24-го квітня 1942-го року він був разом з шістьма іншими членами визвольного руху заарештований гестапо.

Юліус Фучик став відомий всьому світу завдяки своїй книзі «Репортаж з петлею на шиї», написаної ним в одній з камер празької в’язниці. Після його смерті книга була перекладена 70-тьма мовами світу, а з 1958 року день смерті Фучика став відзначатися як Міжнародний день солідарності журналістів.

 

Це свято було засновано в 1958 році в Бухаресті, на 4 конгресі міжнародної організації журналістів. За задумом депутатів конгресу, у цей день журналісти всіх країн і видань повинні демонструвати світові свою згуртованість, особливо в справі захисту своїх прав.

Міжнародний день солідарності журналістів в усьому світі відзначається конференціями та з’їздами, участь в яких беруть журналісти з різних країн. На цих святкових конференціях вони не лише діляться своїм досвідом, а й отримують нагороди за свою часом дуже небезпечну працю.

Приміром, вручення Пулітцерівської премії — найпрестижнішої премії журналістів в Америці — відбувається майже завжди 8 вересня.

Солідарність журналістів у різних куточках світу супроводжується не лише страйками, демонстраціями та бойкотами владі, а й умінням досягнути компромісу та бажанням допомогти один одному в будь-який час – скрутний він чи не дуже.

«Рідна країна»