chrome firefox opera safari iexplorer

Аккерманська фортеця поки не стане заповідником

30 жовтня 2011 о 09:40

Кабінет Міністрів на сьогоднішній день не бачить можливості для створення на базі комплексу споруджень Аккерманської фортеці (Одеська обл.) національного історико-культурного заповідника.

Про це йдеться у відповіді Департаменту культурної спадщини і культурних цінностей Міністерства культури і туризму на офіційне звернення до Прем’єр-міністра Заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка. Документ був підготовлений в Мінкульті за дорученням голови уряду Миколи Азарова.

У зверненні Миколи Томенка йшлося про ініціативу створення національного заповідника «Білгород-Дністровська фортеця» на базі Аккерманської фортеці, що володіє статусом пам'ятки національного значення. «Враховуючи значний науковий, культурний, освітній, туристичний потенціал вказаної території і необхідність забезпечення її належною охороною і збереженням, Міністерство не має принципових заперечень», — сказано у документі.

Водночас, у відомстві роз'яснили, що для розгляду цього питання необхідний цілий комплекс документів. Зокрема, це фінансово-економічне, історично-містобудівне та соціально-економічне обґрунтування необхідності створення заповідника, довідка про історичну, наукову, художню, культурну цінність об'єкту; облікова документація пам'ятки зі всіма їх складовими та ряд інших матеріалів.

У Департаменті особливо підкреслили, що створення заповідника вимагає значних матеріальних та інших витрат. Крім того, нагадали, що в жовтні 2008 року Кабінет Міністрів припинив розгляд урядом проектів актів про надання статусу національного установам і організаціям. А у травні 2010-го Кабміном було прийнято рішення про розробку спеціального нормативно-правового акту, у якому мають бути визначені юридичні основи і чітка процедура надання статусу національного або академічного, визначені критерії, яким повинен відповідати претендент. Поки ж — до прийняття такого акту — діє мораторій, накладений на розгляд подібних питань.

Повернутися ж до розгляду про можливість створення на базі споруд Аккерманської фортеці національного історико-культурного заповідника «є доцільним лише після подолання наслідків світової економічної кризи і стабілізації фінансового життя країни», вважають в Департаменті культурної спадщини і культурних цінностей.

Довідка

Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця — історико-архітектурна пам'ятка XIII–XV століть. Побудована на місці Тіри — давньогрецького поліса V–IV ст. до н. е... З трьох сторін споруда оточена ровом шириною 10–12 м і первинною глибиною до 14 м. З півночі омивається водами Дністровського лиману.

Загальна довжина укріплень — більше 2 км. Висота стін і башт — від 5 до 15 м, товщина — від 0,8 до 5 м. Із 34-х береглися 26 башт. У фортеці є цитадель (укріплена центральна частина фортеці, пристосована до самостійної оборони, останній притулок захисників при штурмі).

Фортеця має статус пам'ятки архітектури і містобудування національного значення. У лютому цього року вирішенням Одеської облради для «реалізації завдань і заходів державних, регіональних і місцевих програм, що стосуються охорони, збереження, реставрації, використання і наукових досліджень споруд і території пам'ятки» було створено обласне комунальне підприємство «Фортеця».

20 травня сесія облради затвердила керівника КП «Фортеця», яке очолив колишній заступник начальника міського управління земельних ресурсів Одеської міськради Микита Петраков. За перші три місяці роботи підприємства (липень-вересень) КП заробило 1 млн. 130 тис. грн. За цей час фортецю відвідали 80 тис. туристів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути