chrome firefox opera safari iexplorer

Біля Верховної ради з'явиться VIP-готель для королів

31 жовтня 2011 о 09:13

Вже наступного року навпроти Верховної ради в Києвіпобудують елітний готель із підземним паркінгом, де будуть зупинятися глави іноземних держав, королівські особи та інші високопоставлені гості з-за кордону.

Новий готель відноситиметься до комплексу держрезиденцій для прийому вищих посадових осіб іноземних держав, який розташований в кварталі вул. Грушевського, 20/1 — Липська, 4, пише газета "Сегодня".

Одночасно реконструюють і будівлі комплексу, куди звичайним громадянам проникнути немає жодної можливості.

«Це як окремий світ. Тут є дві резиденції: мала на 6 кімнат (Липська, 2) і велика (резиденція №1) на 10 (Липська, 4). У кожній резиденції своя гардеробна, бібліотека, міні-їдальня та переговорні зали. Будинок прийомів розташовується в двох будівлях на Грушевського, в яких кілька банкетних залів, де можуть розміститися близько 150 осіб. Поруч — адміністративна будівля для охорони та прислуги, кухні та невелика паркова», — розповів екс-начальник держслужби протоколу Юрій Лазуто.

Інтер'єр великої резиденції, за його словами, скоріше робочий, ніж розкішний.

«Там немає якихось королівських зручностей. На першому поверсі великий хол. По обидві боки — кімнати: великий зал для обідів, де може розміститися до 60 осіб, поруч кімната для переговорів, навпроти — для охорони, ще дві кімнати для гостей і вихід на кухню і подвір'я. Також внизу розташовані кухня, туалети і гардеробна. У кінці приміщення — дерев'яні сходи на другий поверх. А там — чотири спальні. Найбільші приміщення — їдальня і кімната для переговорів», — розповів Лазуто.

З вікон другого поверху правого крила добре видно Маріїнський парк, а VIP-спальні виходять на дахи Липок. До речі, саме у подвір'ї цієї резиденції восени 2008 року лівійський лідер Муаммар Каддафі під час свого візиту до Києва розбивав свій величезний бедуїнський шатер.

«Інтер'єр там ще радянський, але всі були задоволені. Чесно кажучи, вже й не знаю, що там можна змінювати», — вважає Лазуто.

У проектному бюро при Державному управлінні справами повідомили, що збираються, насамперед, відремонтувати там фасади, встановити підсвічування і поміняти всі комунікації.

Крім того, хочуть оновити ліпнину і паркет, а в деяких приміщеннях зробити перепланування, встановити систему кондиціонування, перефарбувати стіни, замінити портьєри. Можливо, в приміщеннях з'являться вітражі, а на стелях — нові кришталеві люстри. Меблі теж хочуть купити нові — дерев'яні.

Нагадаємо, на подібну реконструкцію в Маріїнському палаці виділяли 174 млн грн. (більшість — з кишені невідомих меценатів), але досі не закінчили, і коли закінчать — невідомо. А пишність оновленого Кловського палацу обійшлася бюджету в 134 млн грн. Скільки витратять в даному випадку, поки не відомо.

В.о. керівника ДУСі Георгій Берадзе сказав, що будівлі мало не в аварійному стані. Остання реконструкція, за його словами, проводилася тут наприкінці 1970-х — на початку 1980-х років.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути