chrome firefox opera safari iexplorer

Бориса Олійника висуватимуть на Нобелівську премію в галузі літератури

18 жовтня 2011 о 15:23

Кандидатуру відомого поета і громадського діяча Бориса Олійника висуватимуть на Нобелівську премію в галузі літератури 2012 року.

З цією ініціативою від імені громадськості виступив професор Інституту філології Київського національного університету ім. Т.Шевченка Павло Рудяков під час заходу, що відбувся в Українському фонді культури.

“Наша ініціатива зумовлена тим, що творчість Бориса Олійника як поетичне, естетичне явище відповідає високим критеріям Нобелівської премії. Так само моральному кодексу Нобелівського лауреата, який негласно існує в Комітеті з присудження премії, відповідає і громадянська позиція Бориса Ілліча”, — підкреслив Рудяков.

Він зазначив, що Україна має декілька представників від різних поколінь українських письменників, які заслуговують на висунення на Нобелівську премію в галузі літератури. “І постать Бориса Олійника – видатного поета, академіка, громадського діяча – поза конкуренцією, на першому місці у цьому ряду”, — наголосив науковець.

Громадську ініціативу підтримало зібрання, на якому були присутні науковці Інституту літератури НАНУ, актив Українського фонду культури, члени Національної спілки письменників, Товариства “Україна – Сербія”, представники дипломатичних представництв в Україні.

Далі, за словами Рудякова, буде сформовано робочу групу, яка звертатиметься до авторитетних інституцій у пошуках тієї, що візьме на себе почесну місію висунути кандидатуру Бориса Олійника на здобуття Нобелівської премії.

Він нагадав, що подання кандидатур на премію в галузі літератури вносяться фахівцями в галузі літератури та мовознавства – членами академій і товариств приблизно такого ж рівня, як Шведська академія. “Можливо, це буде якийсь інститут Національної академії наук, один з університетів або Спілка письменників України”, — сказав Павло Рудяков, запевнивши, що висунення відбудеться однозначно.

Ініціатива з висунення Бориса Олійника на цю престижну нагороду була оголошена в контексті презентації книги “Бібліографія Іво Андрича. 1911–2011″. Видання приурочено до 50-ї річниці від дня одержання Іво Андричем Нобелівської премії.

Презентація мала на меті ознайомити читацьку публіку та фахівців з цією унікальною працею, яка щойно вийшла у Белграді. Утім, вона справедливо спричинила розмову про можливість і необхідність для України мати свого Нобелівського лауреата, оскільки, як відомо, за 20 років незалежності від України було висунуто тільки Ліну Костенко.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути