chrome firefox opera safari iexplorer

Депутати відмовились обмежити рекламу ліків на телебаченні

07 жовтня 2011 о 08:45

Верховна Рада не підтримала зміни до 21 статті Закону України «Про рекламу», якими пропонувалося обмежити рекламу лікарських засобів, зокрема на українському ТБ.

Автори заборони неконтрольованої реклами лікарських засобів наголошували, що нав’язування медикаментів, які начебто повинні допомагати при лікуванні від усіх захворювань, насправді лише шкодить людям.

Вищезазначена реклама викликає у людей впевненість, що лікарі їм не потрібні. Навіщо витрачати час на їх відвідування? Люди й самі тепер знають, які ліки їм приймати та як себе лікувати. Тому й займаються самолікуванням, яке нерідко призводить до невідворотної шкоди здоров’ю, а в окремих випадках може коштувати життя.

У зв’язку з цим пропонувалось дозволити розміщення і розповсюдження реклами лікарських засобів лише у відповідних спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів, або шляхом розміщення внутрішньої реклами у закладах охорони здоров’я, аптечних закладах, а також розповсюджуватися на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

Проте у виробників лікарських засобів, очевидно, є потужне лоббі у «будівлі під куполом», адже за обмеження неконтрольованої реклами ліків проголосувало лише 69 з необхідних 226 депутатів.

Тож поки що, на жаль, багато українців й надалі звертатимуться за порадами щодо лікування не до кваліфікованого лікаря, який до того ж за протиправні дії щодо пацієнта несе юридичну відповідальність, а до рекламного ролика.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути