chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи: затвердження Генплану Києва призведе до знищення зелених зон

03 жовтня 2011 о 14:04

Чиновники Київської міської держадміністрації не бачать порушень у проекті Генерального плану розвитку Києва до 2025 року. Натомість екологи переконані, що затвердження генплану призведе до подальшого знищення зелених зон у місті.

Про це йшлося під час колегії КМДА, присвяченої стану розробки нового Генплану.

За словами директора Інституту генплану Києва Сергія Броневицького, згідно з новим Генпланом, кількість зелених зон столиці збільшиться до 23 кв.м. на одного постійного мешканця.

При цьому, за його словами, до площі озеленених територій додасться 3000 додаткових гектарів за рахунок створення скверів на місці будинків.

Водночас експерти не розділяють оптимізму розробників Генплану та скептично ставляться до перспектив подолання дифіциту зелених зон в Києві.

«У чинному Генеральому плані Києва, який розроблявся ще у 2002 році, зазначено, що на одного киянина припадає близько 16,5 кв.м.зелених зон, при нормі 20 кв.м», – заявив автор роздлів про озеленення генеральних планів Києва 1980 та 2002 років Сергій Дюжев.

«Тобто вже у 2002 році зелених зон в Києві відчутно не витачало. Після 2002 року і до сьогоднішнього дня місто втратило понад 400 га парків і скверів і близько 4000 га міських лісів. Також за цей час суттєво зросло населення міста і кількість автотранспорту. Таким чином, сьогоднішній поканик озеленення трохи більший за 13 кв.м. на одного киянина», — додав Дюжев.

Не розуміє, яким чином збільшуватимуть зелені насадження в столиці і заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

«Більшість земельних ділянок парків, наданих Київрадою під забудову в порушення чинного генплану, в нових кресленнях автоматично показані як законні. Відповідно, реалізація нового Генплану принесе нові втрати парків і нові конфлікти киян і забудовників», — сказав він.

Василюк додав, що при цьому Генпан передбачає переведення частини міських лісів у ранг «буферних парків».

«У резльтаті забудова парків в центрі міста триватиме далі а статистика втішатиме киян досягненням оптимального озеленення», — пояснив еколог.

Він додав, що дана проблема не зацікавила учасників розширеної Колегії, до участі в якій не була запрошена жодна громадська організація.

Одним з питань, заданих розробникам Генплану особисто Олександром Поповим було саме питання про проблему врахування незаконних рішень Київради.

Колектив розробників заспокоїв градоначальника що про проблему знають, і за три місяці Генплан  буде благополучно затверджений.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути