chrome firefox opera safari iexplorer

Гості Євро-2012 ночуватимуть де поталанить

26 жовтня 2011 о 16:09

В Україні – дефіцит готельних місць, тож є ймовірність, що не всім туристам, які приїдуть на Євро-2012, буде де розміститися. Про це говорять туроператори, експерти з нерухомості, готельного бізнесу і навіть чиновники. Поки що найбільша нестача у Донецьку та Києві.

Однак експерти з туризму говорять, що проблема вирішиться сама собою за рахунок стихійного ринку подобового винайму квартир, а також створення тимчасових місць для ночівлі.

Місць в готелях і навіть хостелах вболівальникам не вистачить , говорить Ольга Михайличенко, головний координатор фан-посольств в Україні. Тому буде велика потреба в наметових містечках для вболівальників – так званих фан-кемпах.В такому містечку може розміститися 500-600 людей одночасно, розповідає Михайличенко. Однаке поки в цьому напрямку приймаючі міста не рухаються.«На кожен чемпіонат так робиться: створюються фан-кемпи окремих країн, щоб не було сутичок між фанами команд-суперниць. У нас цього немає, – зауважує Ольга Михайличенко. – Що мали побудувати – не побудували. Наявні гуртожитки – це жах, а робити переобладнання за місяць – я маю сумніви, що це вдала ідея».

Українські приймаючі міста пропонують альтернативу готелям

У Нацагентстві Євро-2012 стверджують, що до 2012 року встигнуть забезпечити нові готелі та недорогі гуртожитки та хостели. А керівник агентства з розміщення фанів до Євро-2012 Андрій Ставенко говорить, що є ще одна альтернатива: «Ми плануємо, окрім звичних готелів-гуртожитків-санаторіїв, запропонувати європейським фанам ще й тимчасові заклади розміщення – в одному з виставкових комплексів з усіма сервісами, притаманними хостелам,  на 5 тисяч чоловік»

Вболівальники шукають місця проживання під час чемпіонату вже тепер. База доступного для бронювання на час фіналу Євро-2012 житла, скоро запрацює, обіцяєІгор Голубаха, голова Української асоціації туроператорів.

«Можемо запропонувати для вболівальників все, починаючи із готелів низької категорії – до хостелів і гуртожитків, які ми проінспектували і які готуємо під розміщення вболівальників, – каже він. – Однак поки що ще вирішується питання щодо апартаментів із апартоб’єднаннями, аби вони надали нам гарантії безпеки розміщення гостей ».

А от доступу до 4-5-зіркових готелів у вболівальників, як зазначають експерти, практично не буде. Майже всі їхні номери  вже заброньовані для «сім'ї» УЄФА, тобто команд, організаторів, суддів, представників безпеки та інших офіційних персон. Водночас, номер у п’ятизірковому готелі Києва щонайменше вдвічі дорожчий за аналогічний номер у готелі варшавському.

У Донецьку місця усім фанам не вистачить

Кілька днів тому у Донецьку відкрили відреставрований чотирьохзірковий готель «Shakhtar Plaza» на 320 номерів. Розташований він якраз навпроти «Донбас Арени». Також у шахтарській столиці будують і реконструюють  ще кілька готелів. Щоправда, навіть за таких ударних темпів до Євро-2012 місто не зможе надати потрібну кількість номерів у готелях з відповідною кількістю зірок, говорять експерти.

Це підтверджує віце-прем’єр-міністр та міністр інфраструктури України Борис Колесников. За його словами, це стосується чотирьох- та п’ятизіркових готелів. Саме тому в місті будується аеропорт такого високого класу, а з Києва будуть запущені чартерні рейси для гостей чемпіонату Європи з футболу. У скільки це обійдеться державі, щоправда, віце-прем’єр не уточнив.

Готелів не вистачає, констатують в управлінні підготовки Донецька до Євро-2012. Головний спеціаліст відділу по підготовці інфраструктури розміщення Аліна Ігнатченко каже: «Для розміщення цільових груп УЄФА, а цільові групи УЄФА будуть розміщені в готелях п’яти, чотирьох та трьох зірок, бракує близько 2,5 тисяч номерів. Це з урахуванням тих готелів, які по своїх часових графіках встигають відкритися до Євро-2012. В кемпінг-парку планується розміщення близько 3,5 тисяч вболівальників».

За словами Аліни Ігнатченко, звичайні вболівальники будуть розміщені в безкатегорійних готелях регіону, тобто в санаторіях, профілакторіях, студентських гуртожитках. На сьогодні вже законтрактовано близько 13 тисяч номерів.

Донецький економіст Юрій Макогон вважає, що готелі, побудовані до Євро-2012, стояти порожніми не будуть. «Вся ця інфраструктура, вона створюється не заради єдиночасного проведення тільки одноразового заходу. Все, що створено, буде використовуватися», – впевнений економіст.

У той же час, для будівництва деяких готелів для Євро-2012 було знищено багато зелених насаджень. Наприклад, незважаючи на боротьбу екологів частково знищений сквер Перемоги, що знаходиться майже в центрі Донецька,  розповідає тамтешній кореспондент Радіо Свобода.

Гостей чемпіонату прихистять на орендованих квартирах – туризмознавець

Покрити дефіцит можна за рахунок оренди квартир, говорить експерт у сфері туризмуФедір Шандор.  Вболівальники уже зараз укладають угоди із окремими ріелторськими фірмами, не чекаючи на появу офіційної системи бронювання в Україні.

«Проблема сама собою вирішиться за рахунок такого явища як «квартири подобово», – зазначає Федір Шандор. – Ті п’ятизіркові готелі, які зараз будуються для люкс-персон, не мають сенсу, мені здається. Вони будуть порожні. Крім того, Україна поки що відстає від запланованих темпів: вона не готова представити дорожні знаки англійською, також ми програємо щодо комунікації».

Ціни на проживання під час європейського чемпіонату з футболу 2012 суттєво підскочать. Тож бронювання або навіть оплата помешкання заздалегідь – це найкращий вихід для вболівальників, що хочуть зекономити і не зупинятися в жахливих умовах за неймовірні гроші. Це саме стосується і теперішніх мешканців українських гуртожитків, яких виселять на кілька місяців заради комфорту футбольних фанів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути