chrome firefox opera safari iexplorer

Кожна п'ята дитина в Україні народжується поза офіційним шлюбом

17 жовтня 2011 о 15:38

Кожна п'ята дитина в Україні народжується поза офіційним шлюбом. При цьому близько 10-12% пар в Україні не реєструють свої відносини, вважаючи, що і так перебувають у шлюбі.

Про це повідомила провідний науковий співробітник Інституту демографії і соціологічних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Людмила Слюсар.

«Зараз дуже часто не реєструють свій шлюб, хоча і народжується дитина, а найчастіше відбувається так, що реєструють шлюб після народження дитини. А в деяких країнах Європи, скажімо, вже понад 50% дітей народжується у жінок, які не перебувають у зареєстрованому шлюбі» , — додала вона.

Також за її словами, в Україні відбувається зміна вікової моделі вступу в шлюб.

«У нас відбувається зміна вікової моделі шлюбності відповідно до загальноєвропейської тенденцією. Тобто поступово підвищується вік вступу в шлюб. Тому що сучасна людина більше часу витрачає на своє навчання, здобуття освіти, професії і відповідно шлюб не вкладається до завершення цього періоду. Однак, українці раніше вступають в шлюб, ніж в більшості країн Європи», — зазначила фахівець.

Вона також повідомила, що середній вік чоловіків, вперше вступають у шлюб, становить 26-27 років, а жінок — 24 роки.

При цьому, за даними Слюсар, близько 10-12% пар в Україні не реєструють свої шлюбні відносини, вважаючи, що і так перебувають у шлюбі.

«Цікаво, що близько 50% молоді хотіли б почати своє життя з незареєстрованого шлюбу, але на питання, яка найкраща форма відносин між батьками для дитини, 85% відповідають, що все ж таки це офіційно зареєстрований шлюб», — зазначила вона.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути