chrome firefox opera safari iexplorer

Львівський університет Франка святкує 350-літній ювілей

11 жовтня 2011 о 11:23

Сьогодні один із найдавніших університетів України – Львівський національний університет імені Франка святкує 350-літній ювілей. До Львова прибуло чимало гостей з України та світу.

У переддень ювілею у Франковому університеті було гамірно. Вже відбувалися міжнародні конференції та зустрічі. А студенти привітали всіх флеш-мобом. На вулиці вони створили сонце, як символ тепла, позитивних емоцій, і годинник – символ руху. Такими символами молоді люди промовляли про рівність і відсутність поділу між студентами, а також, що їхній університет рухається вперед.Університет має амбітні плани стати одним із провідних навчальних закладів Центрально-Східної Європи, планує створити ефективну систему управління і домагатись автономії. Про це розповів Радіо Свобода ректор Іван Вакарчук.

«Ми маємо плани доєднатись в повному обсязі до європейської спільноти університетів. Бо місяць тому ми підписали формальну угоду в Болоньї, що доєднуємось до цієї асоціації. Ми хотіли б, щоб наші студенти відчували себе європейцями», – каже ректор.

Без скандалів не обійшлось

Ще напередодні відзначення ювілею Франкового університету в інтернеті лунали заклики до студентів бойкотувати візит до Львова спікера Володимира Литвина, ім’я якого називають у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Але студенти не планують вдаватись до жодних протестів, повідомив голова студентського уряду Роман Яцикович.

«Політика нехай залишається політикою. Ми хочемо гідно відзначити ювілей університету». Тому сьогодні Володимир Литвин спокійно братиме участь в усіх святкових заходах і спілкуватиметься зі своїм польським колегою, Маршалком Сейму Польщі Гжегожем Схетином.

Втім без скандалів не обійшлось. Польська делегація планує відвідати поховання польських вояків на Личаківському цвинтарі. Львівська облрада наполягає, щоб українці та поляки спільно побували на кладовищі і вшанували і польських воякам, і українських вояків, які загинули в українсько-польській війні початку ХХ століття.

«Освічені громадяни – окраса Батьківщини»

Історія університету у Львові починається з ХVІІ століття, започаткованого  указом польського короля Яна ІІ Казимира. Тоді працювали лише два факультети – філософський і богословський. На початку ХХ століття Львівський університет розташувався у будинку Галицького сейму, який обіймає донині. Університет пережив чимало сумних сторінок у своїй історії – закриття, переслідування професорів і студентів.

Нині чимало його випускників університету намагаються працевлаштуватись за кордоном. Багато студентів не повертаються додому після стажування, бо розуміють безперспективність на батьківщині. І про це вони говорили в опитуванні Радіо Свобода.

Слова «Освічені громадяни – окраса Батьківщини» прикрашають фасад головного корпусу. Але виглядає на те, що українська влада не розуміє значення цих слів.