chrome firefox opera safari iexplorer

На Луганщині почнуть видобувати золото

12 жовтня 2011 о 10:43

Родовище знаходиться у селі Бобрикове Антрацитівського району. Золотоносну руду тут знайшли ще за царських часів, але тоді бракувало спеціальних технологій, щоб видобуток давав прибуток. Нині ж за розробку родовища взялася донецька кампанія з австралійським інвестиціями. У її планах – добути із надр більше тонни золота.

Видобувати золото у Бобриковому планує компанія з сусідньої області «Донецький кряж». Поки що екскаваторами у кар’єрі видобувають лише руду. Наступного ж року почнеться будівництво збагачувальної фабрики, де і перероблятимуть сировину. Директор компанії В’ячеслав Михальов прогнозує отримати не менше тонни золота.

«У нас є чіткий обсяг – 220 000 тонн руди. У ній знаходиться приблизно 1,5 тонни золота. Плануємо навіть з втратами взяти мінімум 1,3 тонни», – розповідає В’ячеслав Михальов.

Родовище відкрили ще на початку двадцятого століття, але тоді видобувати золото було не вигідно. За словами Михальова, згадували про родовище і у 90-х роках, але переробивши 10 тисяч тонн руди, і отримавши 40 кілограм золота, зупинилися. Ціна на золото не покривала всіх витрат. Нині ж ситуація змінилася – у світі золото стрімко дорожчає.

Золото дасть роботу селянам

Будівництво фабрики планують завершити наприкінці наступного року. Місцеві жителі з нею пов’язують своє майбутнє, адже працювати у селі ніде – дехто їде у Москву на заробітки, а дехто – на шахти в інші населені пункти області.

«Добування золота нам дасть матеріальне благо. Очікуємо робочі місця, яких так потребують наші жителі», – каже жителька Бобрикового Інна Семененко.

Бентежить людей лише екологічна складова видобутку та погані дороги, які після роботи важкої техніки можуть взагалі зникнути. У планах видобувної кампанії залишитися у Бобриковому на 10-15 років.

Чи буде золото в ціні?

Ціна на золото поки що висока, але експерти у прогнозах досить обережні. Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає, що все залежить від стану світової економіки.

«Зараз ціни на золото високі, – зазначає експерт. – Вищі, ніж у попереднє п’ятиріччя і вони залежать в багатьох аспектах від того, як буде розвиватися світова економіка, тобто, чи буде період гальмування світової економіки, друга хвиля кризи. За таких умов ціна на золото, вірогідно, не буде мати тенденції до зниження»

За попередніми розрахунками, золотоносну руду в Антрацитівському районі можна добувати не лише кар’єрним способом, а й на глибині 300 метрів, де вміст золота у руді значно вищий. Якщо розрахунки підтвердяться, не виключено, що у майбутньому тут з’являться золотовидобувні копальні.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути