chrome firefox opera safari iexplorer

На «Мамаєвій Слободі» святкують Покрову

14 жовтня 2011 о 09:25

Сьогодні  на честь одного з найвеличніших козацьких свят — Покрова Пресвятої Богородиці на «Мамаєвій Слободі» — «День відкритих дверей» — козацьке свято.

Відсвяткувати разом День українського козацтва та 1101-річницю з дня відзначення Покрова Пресвятої Богородиці, а також храмове свято першої в новому тисячолітті козацької Покровської церкви,  запрошує «Мамаєва Слобода».

Варто зазначити, що козацька церква Покрова Пресвятої Богородиці на «Мамаєвій Слободі» є рідною «молодшою сестрою»  Свято-Покровської церкви, що розташовувалася у  Запорозькій Січі в часи Богдана Хмельницького.

Цікаво, що саме козацька церква Покрова Пресвятої Богородиці стоїть на широті схід-захід: за координатами - 50,26`06`` пн. ш... За цими ж координатами по лінії схід-захід 50,26`06`` пн.ш. на київських горах височіє  Свято-Успенський собор Києво-Печерської лаври.

14 жовтня 2011р. з 8-30 до 18-00 на «Мамаєвій Слободі» відбудеться «День відкритих дверей» — козацьке свято.

Сьогодні  вхід вільний для всіх бажаючих.

Програма заходів:

  • 8-30 — святочний церковний передзвін за участі кращого дзвонаря України.
  • 9-00 – Божественна літургія з нагоди 1101-річниці з дня відзначення Покрова Пресвятої Богородиці.
  • 12-00 – початок урочистостей з нагоди відзначення Дня українського козацтва: концерт козацьких та фольклорних колективів, кобзарів, лірників.
  • Показовий виступ кращого в Європі кінного козацького каскадерського підрозділу під орудою отамана Олега Юрчишина.
  • Виступ Заслуженого артиста України – Тараса Компаніченка.
  • В програмі також: фехтування на шаблях, стрільба з лука — Печерська сотня реєстрового козацтва Предримирського (армія Богдана Хмельницького) під орудою курінного отамана Олександра Харченка.
  • Козацький куліш та гарбузова каша.
  • Залпи козацьких гармат, фальконетів, ожиг та мортир.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути