chrome firefox opera safari iexplorer

Найвищий в Україні пам’ятник Шевченку стоїть без голови

19 жовтня 2011 о 15:09

У Дніпропетровську задля реконструкції «обезголовили» 50-тонний пам’ятник Тарасові Шевченку. Пам’ятник визнано аварійним: за висновками фахівців, він відхилився від своєї осі, поіржавів і вкрився тріщинами, отож міг у будь-який момент впасти.

На відновлення монументу, за експертними оцінками, потрібно 2,5 мільйона гривень, повідомляє «Радіо Свобода».

Чавунний Кобзар на гранітному постаменті у Дніпропетровську, на острові посеред Дніпра, височіє понад півстоліття. Ще влітку цей 50-тонний монумент визнали аварійним. Він нахилився вперед і вправо на 6 градусів і в будь-який момент може впасти, визнали фахівці.

За офіційними даними, реконструкція пам’ятника вже триває, є навіть підрядна організація, яка виграла тендер на роботи. Насправді ж аварійного Шевченка поки тільки «обезголовили», аби провести детальне обстеження.

З’ясували: всередині монумент більш як на половину заповнений бетоном, усю цю конструкцію ледве витримує постамент – його треба негайно зміцнювати.

​​Реконструкцію чавунного Кобзаря ускладнює і те, що не збереглося ні креслень, ні будь-яких інших документів про його технічні характеристики. Ще одна проблема – зняти монумент з п’єдесталу можна тільки за допомогою спецтехніки, а її доправити на острів можливо тільки водним шляхом.

До того ж, фахівці досі не вирішили, що робити з чавунним Кобзарем після демонтажу: латати старий монумент чи відлити новий – із бронзи.

​​Між тим, реконструкція, що розтяглась вже на кілька місяців, розпалює політичні пристрасті. Так, в місцевому осередку Української народної партії запідозрили владу в намаганнях ліквідувати монумент, аби передати землю біля нього УПЦ Московського патріархату.

«Виник сумнів, що пам’ятник повернеться на своє місце. Поруч з Шевченком стоїть церква Московського патріархату, церква стоїть зараз ніби «у тіні» Шевченка», – зазначив голова Дніпропетровської організації УНП Анатолій Сокоринський.

Пам'ятник Кобзареві на острові у Дніпропетровську відкрили ще 1959 року, відтоді він жодного разу капітально не ремонтувався. Раніше повернути оновленого Шевченка на місце обіцяли до кінця 2011 року. Тепер про точні терміни реконструкції влада вже не згадує.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути