chrome firefox opera safari iexplorer

Навесні у київському ботсаду зацвіте «Трояндовий струмок»

27 жовтня 2011 о 08:38

Унікальні ґрунтопокривні троянди та ялівець відтепер прикрашатимуть один із наймальовничіших куточків Національного ботанічного саду ім. М.М.Гришка НАН України. Саме тут відкрито нову експозицію рослин «Трояндовий струмок», яка стала частиною ландшафтного ансамблю разом із розарієм, гірським садом та ділянкою топіарного мистецтва.

Вже навесні відвідувачі зможуть помилуватися першим цвітінням квіткового «струмка». 15 сортів троянд обіцяють приголомшити своїм різнобарв’ям: білі, жовті, рожеві, червоні, бузкові, помаранчеві… Кожен тут зможе знайти свій улюблений відтінок «королеви квітів».

Для створення експозиції було висаджено 600 кущів троянд, період цвітіння яких триває з травня до листопада, та 160 кущів ялівцю загальною вартістю понад 200 тис. грн. Ці унікальні квіти родом з Канади і здатні витримувати до 30-ти градусів морозу.

Реалізувати задум спеціалістів ботсаду допомогли меценати – Асоціація благодійників України та компанія «Імперіал Тобакко» в Україні. Саме вони закупили унікальні рослини і силами своїх співробітників допомагали висаджувати їх та утеплювати ґрунт ділянки перед настанням зимових холодів.

Назву «Трояндовий струмок» експозиція отримала не випадково. У японській філософії спостерігання струмка – це сприйняття світу, його чистоти й краси. А візерунок, за яким висаджено троянди вздовж пагорбів нагадують саме струмок, що поєднує розарій та алею сакур.

«Для ботанічного саду надзвичайно важливо постійно оновлювати експозиції рослин, адже він не лише окраса Києва, але й осередок екологічного виховання та мислення. Експозиція «Трояндовий струмок» спонукає до прагнень зробити світ прекрасним, екологічно чистішим і безпечнішим для людини», — пояснила директор Національного ботанічного саду ім. М.М.Гришка НАН України Наталія Заіменко.

директор ботсаду Наталія Заіменко

Вона також нагадала, що ботсад на печерських пагорбах створювався за принципом відтворення особливостей природи різних республік СРСР. Нині ця ідея розширилась до створення експозицій «Сади світу», відвідуючи які кияни та гості столиці не лише насолодяться природою, але й поринуть в культуру, традиції та філософію того чи іншого народу.

Вже зараз відвідувачі можуть познайомитись з «Альпійським садом», в якому представлені особливості природи Австрії, Німеччини і Чехії та алеєю сакур. Найближчим часом також планується створення шотландського вересового саду, японського та китайського садів.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

Фото автора