chrome firefox opera safari iexplorer

Первинна правова допомога надаватиметься українцям безкоштовно

12 жовтня 2011 о 17:49

Громадські приймальні при управліннях юстиції розпочали надання безоплатної первинної правової допомоги всім без винятку громадянам України. Відповідний наказ на виконання закону «Про безоплатну правову допомогу» підписав Міністр юстиції Олександр Лавринович.

Про це УНН повідомили в перс-службі Мін'юсту.

За словами міністра, на сьогодні при органах юстиції по всій Україні створено 733 громадські приймальні з надання безоплатної правової допомоги. До ухвалення вищезгаданого закону ці приймальні надавали юридичні поради та консультації лише малозабезпеченим громадянам. Зокрема, протягом І півріччя 2011 року працівниками органів юстиції первинну правову допомогу було надано понад 96 тисячам малозабезпечених громадян.

На виконання закону, наказ Мін‘юсту зобов‘язує громадські приймальні при органах юстиції надавати безоплатну первинну правову допомогу усім без винятку особам, які перебувають під юрисдикцією України.

Таким чином, за словам Олександра Лавриновича, діяльність цих приймалень буде приведено у відповідність з вимогами закону щодо надання безоплатної первинної правової допомоги. Зокрема, наказом затверджено Порядок роботи таких громадських приймалень.

Крім того, цим же наказом, Міністерство юстиції рекомендує органам виконавчої влади Автономної Республіки Крим, територіальним органам центральних органів виконавчої влади, місцевим органам виконавчої влади керуватися указаним Порядком при організації діяльності власних громадських приймалень з надання безоплатної первинної правової допомоги, якщо такі були створені раніше або будуть створюватися надалі.

Так, за словами міністра юстиції, на сьогодні при місцевих державних адміністраціях, центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, виконавчих органах районних, міських рад діють 916 громадських приймалень з надання безоплатної правової допомоги, 1761 виїзний консультаційний пункт для надання правової допомоги громадянам віддалених районів сільської місцевості.

Відповідно до указаного наказу Міністерства юстиції, безоплатна первинна правова допомога має включати такі види правових послуг як надання правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Органи, при яких створена громадська приймальня, у разі письмового звернення осіб про надання будь-якого з видів правових послуг, наведених вище, з питань, що віднесені до їх повноважень, зобов'язані надати такі послуги протягом 30 календарних днів з дня надходження звернення.

Якщо у зверненні особи міститься лише прохання про надання відповідної правової інформації, така правова допомога надається не пізніше п'ятнадцятиденного терміну з дня отримання звернення.

Органам, при яких створена громадська приймальня, забороняється встановлювати плату за надання будь-якого з видів правових послуг, зазначених вище, та за видачу особам бланків заяв, звернень, запитів, довідок, інших документів, подання яких передбачено законодавством для реалізації прав і свобод людини і громадянина.

Якщо питання, порушені у зверненні, не належать до компетенції органу, при якому створена громадська приймальня та до якого надійшло звернення особи, такий орган протягом п'яти календарних днів надішле це звернення до відповідного органу та зобов‘язаний повідомити про це особу, яка подала звернення.

Олександр Лавринович нагадав, що відповідно до закону «Про безоплатну правову допомогу» Міністерство юстиції зобов‘язане затвердити Типове положення про установи з надання безоплатної первинної правової допомоги.

На Мін‘юст також покладені повноваження координувати діяльність центральних органів виконавчої влади щодо реалізації політики держави у сфері надання безоплатної правової допомоги, здійснювати загальне управління у цій сфері, надавати методичну допомогу органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування з питань, що стосуються надання безоплатної первинної правової допомоги та затверджувати стандарти якості безоплатної правової допомоги.

Нагадаємо, Закон «Про безоплатну правову допомогу» був ухвалений Верховною Радою 2 червня 2011 року. Закон, що був розроблений Міністерством юстиції України, спрямований на створення механізму реалізації права кожного на безоплатну правову допомогу, закріпленого статтею 59 Конституції України, якою, зокрема, передбачено, що у випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути