chrome firefox opera safari iexplorer

Роман Віктюк на свій 75-річний ювілей готує прем`єру

26 жовтня 2011 о 09:32

Роман ВІКТЮК відзначить свій 75-річний ювілей 28 жовтня прем`єрою вистави «Підступність і любов».

«Ця п`єса Шіллера була першою п`єсою, яку я поставив у своєму житті, і я хочу в свій ювілей згадати юність», — розповів режисер на прес-конференції у вівторок.

Вперше цю п`єсу він поставив у Твері більше 50 років тому. «Але незабаром спектакль закрили, бо партійні начальники сказали, що в ній багато неконтрольованих асоціацій. Ось тепер я знову поставив цю виставу, щоб нарешті зрозуміти, що за неконтрольовані асоціації там були», — розповів режисер.

Р. Віктюк народився в 1936 році у Львові. Після закінчення в 1956 році акторського факультету ГІТІСу працював у театрах Львова, Києва, Твері та Вільнюса.

У Російському драматичному театрі Литовської РСР (нині Російський драматичний театр Литви) був провідним режисером у 1970—1974 роках.

У 1988 році на сцені театру «Сатирикон» Р. ВІКТЮК поставив спектакль — «Служниці», за п`єсою Жана Жене, який був показаний в багатьох країнах світу, вона зібрала захоплені відгуки преси, а самого режисера зробила одним з найбільш впізнаваних і відомих театральних діячів.

Виставою «М. Баттерфляй» (1990), за п`єсою Девіда Генрі Хуана, відкрився Театр Романа Віктюка. Він є засновником (разом з Ігорем Подольчак та Ігор Дюрич) Фонду Мазоха (1991, Львів).

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути