chrome firefox opera safari iexplorer

Селян навчають самостійно робити сонячні колектори

25 жовтня 2011 о 08:42

В Україні визначено три сільські громади, де жителів навчатимуть самостійно робити сонячні колектори для нагрівання води та обігріву будинків.

Учасниками екопроекту «Включи сонце – живи комфортно» стали мешканці Маневицького району Волинської області, Погребищенського району Вінницької області й Татарбунарського району Одеської області.

Під час практичного семінару в жовтні тридцять учасників вивчали технології конструювання та встановлення сонячних колекторів, що були презентовані міжнародною мережею «Жінки Європи за спільне майбутнє» (WECF) та німецькою компанією «SolarPartner Süd».

Учасники проекту наразі розпочали будівництво найпростіших сонячних колекторів для власних господарств. Згодом вони допоможуть зробити і встановити аналогічні системи своїм сусідам. Таким чином пропонується вирішити проблему доступу до гарячої води в цих селах.

«На фоні стрімкого підвищення вартості газу та інших традиційних видів енергії, використання енергії сонця стає економічно доцільним не тільки для окремих домогосподарств, а й для держави в цілому. Окрім цього, така енергія є дружньою до довкілля», – зазначив активіст Національного екологічного центру України Юрій Урбанський.

У свою чергу, представниця громадської організації «Відродження» Ірина Вихристюк відзначила, що досвід інших європейських країн, включно з такими північними країнами, як Швеція та Норвегія, показує – використання сонця як джерела енергії вже не є науковою вигадкою.

«Наприклад, якщо Швеція, котра розташована на 1000 км північніше України, може використовувати сонячну енергію 8 місяців на рік, то наша країна має ще більший потенціал. Ще одним прикладом є наш близький сусід Румунія, де 18% енергії отримують за рахунок відновлюваних джерел. В Україні цей показник — лише 3%!», – зауважила вона.

Проект «Включи сонце – живи комфортно» одночасно реалізується в Україні та в Грузії. В Україні його впроваджують громадські організації «Національний екологічний центр України», «Екоклуб Рівне» та «Відродження» (місто Татарбунари) спільно з міжнародною мережею «Жінки Європи за спільне майбутнє» (WECF) та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Проект розпочався цього року і триватиме 4 роки.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути