chrome firefox opera safari iexplorer

Спритко і Гарнюня стануть героями американських коміксів

09 жовтня 2011 о 13:19

Нереалізовані символи України – хлопчик і дівчинка Спритко і Гарнюня — оживуть у вигляді англомовних коміксів.

Вони допомагатимуть колишньому губернаторові Аляски Сарі Пейлін "скинути" Барака Обаму і виграти вибори президента США, дізналася газета «Сегодня».

Нагадаємо, мальованих героїв розробили на замовлення МЗС для того, щоб вони допомогли «розкрутити» бренд України за кордоном. Проморолики про Україну мали створити позитивний імідж країни. На розробку всієї програми витратили 900 тисяч гривень.

Але пізніше символи були розкритиковані (так, російський дизайнер Артемій Лебедєв обізвав їх «даунами» та «імбецилами») та МЗС відмовилося від їхнього використання.

Тепер творці Спритка і Гарнюні знайшли нове застосування для своїх мультиплікаційних героїв.

Як розповів розробник символів Геннадій Курочка, сюжет першого коміксу такий:

«Екс-губернатор штату Аляска Сара Пейлін (на виборах в 2008 році була кандидатом на посаду віце-президента в парі з суперником Обами Джоном Маккейном і стала об'єктом численних глузувань преси – прим. ред.) вирішує балотуватися в президенти. У своїх радників вона розчарувалася і шукає нових. Тут і з'являються наші герої. Тоді Сара вперше дізнається про Україну. Наші хлоп'ята розумні й кмітливі і допомагають їй виграти виборчі перегони».

До речі, у коміксах будуть намальовані багато відомих політиків США. Наприклад, чинний президент Барак Обама намагатиметься підступно заважати Спритку і Гарнюні. Але мальовані українці спритно розкусять його плани.

«Наші герої покажуть, що українська нація розумна і просто так нас не проведеш. Комікси зробимо англійською мовою і продаватися будуть тільки в Америці. Але для українців ми зробимо електронну версію, яку можна буде почитати в Інтернеті», — розповів Курочка.

Він вважає, що суперечки навколо Спритка і Гарнюні допомогли їм. «Вони зробили нам рекламу. До нас вже зверталися розробники довідника про Україну для іноземних туристів, які хочуть використовувати там наших героїв», — повідомив Курочка.

До речі, розробники розкрили таємницю, ким же доводяться один одному Спритко і Гарнюня. «Було багато домислів, що вони й пара, і просто друзі. Ми вирішили, що вони не просто друзі, а ще й родичі-близнюки», — сказав Курочка.

За його словами, фігурки Спритка і Гарнюні можна буде купити в Україні — у сувенірних крамницях.