chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорнобильську зону знову пустять туристів?

12 жовтня 2011 о 15:19
Міністерство надзвичайних ситуацій має намір відновити туристичні поїздки в Чорнобильську зону відчуження після реєстрації в Мінюсті нового наказу, виданого з урахуванням зауважень Генеральної прокуратури.

Про це сказав міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога, якого цитують Українські Новини.

Міністр зазначив, що не захотів судитися із прокуратурою і анулював наказ про можливість турпоїздок у Чорнобильську зону, за якою у міністерства були спору з Генпрокуратурою.

Після цього міністр видав новий наказ із урахуванням її побажань.

«Ми вважаємо, що Мін'юст зареєструє цей наказ, і ми почнемо далі працювати», — сказав Балога.

Він уточнив, що подав новий наказ на реєстрацію в Мін'юст наприкінці вересня і у цей момент очікує позитивне рішення міністерства за реєстрацією.

Раніше МНС висловив надію на позасудове рішення спору з Генеральною прокуратурою про можливість проведення турпоїздок у Чорнобильську зону.

Наприкінці червня міністерство заявило про призупинення турпоїздок туди, тому що Генпрокуратура опротестувала наказ міністерства, яким було затверджено порядок відвідування зони відчуження.

Разом з цим міністерство вважає його законним, оскільки він був зареєстрований у Мін'юсті та погоджений з низкою зацікавлених органів влади, у тому числі Службою безпеки України, Міністерством охорони здоров'я, Державною інспекцією з ядерного регулювання, Міністерством закордонних справ.

Водночас, екологічні організації виступають категорично проти використання Чорнобильської зони відчуження як території для проведення екскурсій. На їх думку, 25 років, що минули з дня аварії на Чорнобильській АЄС, не є часом, достатнім для напіврозпаду радіоактивних елементів якими забруднено територію довкола станції. Тому екологи наголошують на необхідності аудиту та паспортизації земельних ділянок, що включені до складу зони. Тільки після цього можна приймати рішення про використання даної території.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути