chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську показують виставку наївного дитячого мистецтва

27 жовтня 2011 о 14:25

У Дніпропетровському художньому музеї відкрилася виставка «Традиції українського наївного мистецтва в малюнках дітей Дніпропетровщини», організована обласним дитячо-юнацьким кіноцентром «Веснянка» і головним управлінням освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації.

Про це «Рідній країні» повідомила прес-служба Дніпропетровського художнього музею.

Наївним живописом мистецтвознавці називають творчість художників-самоуків, «художників по неділях», котрі беруть у руки пензлика тільки в години дозвілля.

Більшість відомих у світі наївних художників — це пенсіонери, яким вихід на заслужений відпочинок допоміг відкрити в собі мальовниче дарування. Як сказано в одній енциклопедії живопису, «ці шістдесяти-сімдесятилітні добродушні люди похилого віку можуть дати „справжнім“ художникам урок щирості». Зокрема, відомо, що наївний живопис уплинув на таких видатних майстрів, як Пауль Клеє і Марк Шагал.

Такий самий урок щирості підносять професіоналам і діти, що малюють, — переконаний Марлен Матус, художній керівник «Веснянки». Уже декілька років кіноцентр по всій області шукає талановитих дітей, що малюють у техніці наївного живопису. Їхні роботи публікують в альбомах і експонують на виставках «Традиції українського наївного мистецтва у малюнках дітей Дніпропетровщини».

Нині в Художньому музеї відкрилася уже третя за ліком експозиція дитячого наївного малюнку. На ній представлено 76 робіт юних малярів від 7 до 16 років.

«Ви створили прекрасну казку, добру, красиву. Хотілося б, аби ви цю красу ніколи не втрачали, щоб пронесли її крізь усе життя», — звернувся до юних авторів на відкритті виставки Марлен Матус. А куратор виставки від музею Людмила Тверська сказала: «Далеко не усі вихованці художніх шкіл, гуртків стають професійними художниками. Але, зіткнувшись у дитинстві з мистецтвом, ви завжди будете чуйніше ставитися і до природи, і до краси. А образотворче мистецтво, поза сумнівом, відкриє вам дивовижний, багатий світ».

Виставка дитячого наївного живопису продовжиться в Художньому музеї до 17 листопада.

«Рідна країна»

* Фото Володимира Золотарьова

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути