chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську відкривається виставка вишитих панно на тему козацтва

15 жовтня 2011 о 08:23

15 жовтня о 14.00 в Дніпропетровському художньому музеї буде відкрито міні-виставку вишитих вручну панно Антоніни Бондарук.

Про це «Рідній країні» повідомили організатори виставки.

Уже більше десяти років Антонина Бондарук ретельно вивчає традиції й символіку української вишивки. Захоплення спонукало її закінчити Київський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва ім. М. Бойчука за фахом «Художня вишивка й моделювання костюму». Сьогодні Антоніна знає понад 400 технік і половиною з них володіє.

Останніми роками Бондарук захопилася виконанням художніх панно, у яких відображає притаманні українській культурі символи. Зі своїми роботами вона брала участь у міських виставках, а також два роки поспіль — у фестивалі «Мамай-фест».

З 15 жовтня по 17 грудня панно Антоніни Бондарук, присвячені темі української героїки, зокрема – козацтва, будуть виставлені у постійній експозиції Художнього музею, в залі парсуни (портретів XVII ст., виконаних в іконописному стилі).

«Це дуже легко, просто і природно — вишивати, — стверджує художниця з етнічного костюму. — Це взагалі завдання жіноче. Я знаю, що багато хто дуже хоче вишивати, але, оскільки це незнайома справа, вони бояться починати. Я б хотіла, аби всі спробували й зрозуміли, що важкого нічого немає, що від вишивки можна отримувати надзвичайне задоволення».

Нагода спробувати вишивати випаде кожному, хто прийде на відкриття міні-виставки Антоніни, — вона дасть майстер-клас. «З нового року в музеї почнеться курс із вишивки, а зараз я покажу, як робиться одинарний прутик, мережка. Багатьом здається, що це просто патова ситуація, і навіть не хочуть за це братися. Але її дуже легко робити», — запевняє Антоніна Бондарук.

«Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути