chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкривається фестиваль православного кіно

05 жовтня 2011 о 11:16

Сьогодні у Києві відкривається Міжнародний фестиваль православного кіно «Покров». Його проводять у столиці України удев’яте. Цього разу в конкурсній програмі представили 40 фільмів із України, Росії, Білорусі, Сербії, Італії, Франції. Серед них картини, в яких знялися Емір Кустуриця, Євген Миронов, Чулпан Хаматова, Федір Бондарчук. Організатори фестивалю православного кіно стверджують, що певних умов відбору на такий форум немає. Головне – щоб це було кіно, де «немає зла».

Фестиваль триватиме п’ять днів. Сьогодні, крім церемонії відкриття, відбудеться показ французького фільму «Пелікан» із Еміром Кустурицею. Володар двох «Золотих пальмових гілок» у Каннах прославився як режисер. Але у картині «Пелікан» Кустуриця демонструє акторську майстерність. Крім цієї стрічки, на фестивалі «Покров» презентують фільм російського режисера Авдотьї Смирнової «Два дні». У ньому головну роль виконує Федір Бондарчук, котрий теж відомий як режисер. А в день закриття фестивалю – 9 жовтня – глядачі зможуть побачити картину Володимира Хотиненка«Достоєвський». У головних ролях – Євген Миронов та Чулпан Хаматова.Вхід вільний, лише відкриття і закриття – на запрошення

Серед фільмів фестивалю є не лише ігрові, а й документальні, короткометражні та анімаційні роботи. Чимало з них зняті українськими митцями, розповідає директор Міжнародного фестивалю православного кіно «Покров» Олександр Акулов.

«Це – режисер Олександр Столяров із фільмом «Справа Росії», Олена Каретник із картиною «Пасха», непогана стрічка про Закарпаття «Дерев’яні храми України». Є також хороші короткометражки та анімація з України. Щоб усе це побачити, варто відвідати залу Київського Будинку кіно з 11 години ранку, коли починатиметься показ. Вхід – вільний, лише відкриття і закриття фестивалю відвідуватимуть на запрошення», – зазначає Олександр Акулов.

Віросповідання – справа особиста

Водночас директор фестивалю каже, що назва «фестиваль православного кіно», не означає відбору фільмів на конкурс за певними критеріями. Це кіно для всіх глядачів, переконує директор фестивалю.

«Це не залежить від віросповідання людини. Це – хороше, добре, і, по-сучасному кажучи, позитивне кіно. Де немає зла, люті, гніву, а є любов і бажання жити з Богом», – зауважує Олександр Акулов.

Кінофестивалі можуть бути різними – і християнськими, і мусульманськими (такий конкурс провели місяць тому в російському місті Казані), будь-якими… Важливо, щоб вони були цікавими, наголошує кінокритик, телеведучий Володимир Войтенко. Головне не вивіска, а наповнення програми конкурсу.

«Так чи інакше, але люди хочуть відчути себе об’єднаними у цьому світі. Зокрема, у кінематографічному світі. Чому б і ні? Оскільки роблять такі фестивалі, оскільки у них є свій глядач, значить вони на часі», – констатує кінокритик.

Переможців фестивалю православного кіно у Києві відзначатимуть за кількома номінаціями. Серед них, зокрема, – найкращий короткометражний фільм, найкраща анімаційна картина, документальна. І вручатимуть Приз симпатій глядачів, а також Гран-прі. Журі очолює архієпископ Митрофан, керуючий справами Української православної церкви Московського патріархату.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути