chrome firefox opera safari iexplorer

У Луцьку пройшов фестиваль культури середньовіччя

17 жовтня 2011 о 14:03

Фестиваль середньовічної культури «Любарт фест» влаштували у Луцьку. Головна його окраса — всеукраїнський лицарський турнір. За головну нагороду «меч луцького замку» змагались історичні клуби майже з усіх куточків України.

Меч Луцького замку виборюють лицарі з уієї України. Тут відбуваються як двобої, так і бугурти, тобто масові бої. Стінка на стінку – найвидовищніше змагання для глядачів і найазартніша для самих учасників.

Олександр Бердник, історичний клуб «Подільська хоругва»: "Цікавіше звичайно для глядачів, і для нас масові бої. Більше людей. У двобої більше людина вимотується, більше часу проходить. А масові бої проходять швидше".

Окрім видовищних турнірів відвідувачі «Любарт феста» також насолоджувались середньовічною кухнею, танцями та ярмарком, на якому можна було придбати усе. Від керамічного посуду до прикрас із художньою ковкою ручної роботи.

Романа Стефаняк, продавчиня (Київ): "Користується. Люди беруть ексклюзивні прикраси, бо кожна прикраса у нас в одному екземплярі. Бо коли робиш ковку, її тяжко повторити".

Також усі охочі могли приміряти старовинні обладунки та середньовічне вбрання. Байдужим та незадоволеним «Любарт фест» не залишив нікого.

Сергій приїхав із Бреста. Представляє історичний клуб, але не як лицар, а як історичний персонаж. На фестивалі він – в ролі Роберта Артуа – людини, що мала великий вплив у розвязанні так званої столітньої війни між Англією і Францією.

Сергій Гащарук, учасник фестивалю (Білорусь): "Мне больше нравиться у вас. Не знаю как-то приятно у вас. Людьми, атмосферой, замки очень красивые у вас. Не знаю, просто больше нравится".

Цьогрічний фестиваль - уже дванандцятий за ліком. Однак за цей час ідея себе анітрохи не вичерпала, переконані організатори.

Тарас Рабан, директор історико-культурного заповідника «Старе місто»: "Подивіться скільки в нас людей, відвідувачів, учасників. Адже це не просто фестиваль. Учасники його живуть цим життям. Коли ми маємо такий прекрасний Луцький замок, один з найкращих в Україні. То це не просто пам’ятка архітектури, нашої історії. І щоб він був як законсервований музейний об’кт. Він повинен жити".

Хоча 12-ий фестиваль «Меч Луцького замку» щойно завершився, його палкі прихильники вже почали готуватися до турнірів, які відбудуться наступного року.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути