chrome firefox opera safari iexplorer

У Мамаєвій слободі відсвяткували 140-річчя Івана Піддубного

10 жовтня 2011 о 12:32

У суботу, 8 жовтня виповнилося 140 років з дня народження непереможного українського борця, шестиразового чемпіона світу з боротьби, символу сили духу і тіла – Івана Піддубного, який народився у селі Красенівка Чорнобаївського району Черкаської області. З нагоди цієї дати Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» спільно з Центром народознавства «Козак Мамай» провели у комплексі «Мамаєва слобода» акцію «Україна – країна найсильніших людей».

Відкриваючи свято, його ініціатор Микола Томенко наголосив, що сьогодні «дуже важливо продемонструвати в першу чергу підростаючому поколінню те, що історично українці були і залишаються найсильнішими у більшості силових єдиноборств». Саме тому, за його словами, сьогоднішнє святкування проходить під гаслом «Україна – країна найсильніших людей».

Микола Томенко наголосив, що молодь повинна вивчати і знати справжніх українських героїв, яким був Іван Піддубний. Він нагадав, що багато років радянська пропаганда, а тепер і російські засоби масової інформації всіляко намагаються Івана Піддубного, вихідця з Черкаської козацької родини, який все життя підтверджував свою любов до рідного краю, зробити «своїм». М.Томенко зазначив, що в цьому питанні показовими є вчинки І.Піддубного з власноручним виправленням у виданому радянською владою паспорті рядка «Иван Поддубный. Национальность – русский» на «Піддубний, українець» страшного 1937 року та прогулянки по набережній Єйська з орденом «Червоного прапора» в часи німецької окупації.

Окрім того, М.Томенко нагадав, що Іван Піддубний десятки років був не лише кращим борцем світу, а й пристрасним пропагандистом чесності у спорті. Він завжди рішуче відхиляв вигідні пропозиції, до кінця життя пам’ятаючи батькові напутні слова: «Пам’ятай, Іване, що роду ти з батька-матері козацького, запорозького, і що козаку честь дорожча матері, дорожча батька рідного».

Всі школярі й діти, які завітали цього дня у «Мамаєву слободу», мали можливість подивитися майстер-класи олімпійських чемпіонів та переможців міжнародних змагань у силових єдиноборствах, які протягом останніх років примножували славу непереможного Івана Піддубного на міжнародних аренах, пропагуючи Україну, як країну сильних людей. Зокрема, у святі взяли участь перший олімпійський чемпіон незалежної України, борець В’ячеслав Олійник, призер Олімпійських ігор, важкоатлет Денис Готфрід, чемпіон світу з гирьового спорту Микола Ткачук та інші титуловані спортсмени. Окрім того, всі бажаючі мали змогу особисто взяти участь у спортивних конкурсах і змаганнях та отримати подарунки.

Прес-служба Миколи Томенка. Всі фото Анастасії Сироткіної «Голос України»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути